open-navfaktor-logo
search
Loša propaganda
RTRS doveo Ćeranića i Galijaševića da kritikuju OSA-u, oni je pohvalili da radi svoj posao
Kako bi javnost uvjerili u opravdanost napada iz entiteta RS na direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, javni servis pod kontrolom Milorada Dodika ugostio je svoje tradicionalne sagovornike čiji je kredibilitet kompatibilan argumentaciji koja se koristi pri pomenutim napadima.
15.09.2020. u 16:45
get url
text
Dževad Galijašević i Predrag Ćeranić

"Stručnjak za sigurnost", kako u RTRS-u tituliraju Dževada Galijaševića, i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Predrag Ćeranić bili su gosti emisije "Aktuelno", u kojoj su tumačili navodne "zloupotrebe OSA-e".

Požalio se Ćeranić u svom emotivnom istupu i na tekstove portala Faktor u kojima se, kao akter nevještih konstrukcija protiv institucija države BiH koje ne kontrolira Milorad Dodik, spominjao i on.

Svoja saznanja na kojima su temeljili svoj istup Ćeranić i Galijašević su, prema vlastitom priznanju, crpili iz anonimne prijave protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i javnih istupa federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Iako su kao autori anonimne prijave, na osnovu koje je Tužilaštvo BiH formiralo predmet, potpisani navodni službenici OSA-e, u javnosti su se pojavile informacije da iza nje stoji upravo Čampara, što je nespretni Ćeranić indirektno potvrdio u svom istupu.

- Ta prijava je rezultat jednog trvenja, previranja, pa i otvorenih sukoba dva krila unutar SDA i da je rezultat tog sukoba ostavka Aljoše Čampare na mjesto člana Predsjedništva SDA – objasnio je Ćeranić.

Zanimljivo je da je detalje iz krivične prijave, iza koje navodno stoji ministar Čampara, "saznao" upravo RTRS, čemu su posvetili i udarni prilog u večernjem dnevniku.

Jednako je briljantan bio i Dževad Galijašević, koji je u emisiji izjavio i "kako smo mi otkrili da on (predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, op. a.) ima tajno špansko državljanstvo".

"Mi" su, pored Galijaševića koji se posljednji svrstao u tu skupinu, još predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Tužilaštvo BiH koje provodi istragu na osnovu anonimne prijave protiv Debevca. I Dodik je, podsjetit ćemo, otvoreno svrstao Tužilaštvo BiH među "mi", čime je direktno potvrdio postojanje kontrole nad tom institucijom.

U nastavku emisije se Ćeranić poslužio specifičnim načinom diskreditacije OSA-e BiH. To je Agenciji njen bivši službenik fakturisao da – radi svoj posao.

- Zahvaljujući radu OSA-e, State department piše svoje izvještaje o situaciji u BiH. Zahvaljujući radu OSA-e, Milorad Dodik se našao na američkoj crnoj listi – objasnio je Ćeranić.

Problematizirao je Ćeranić i ocjenu da OSA dostavlja stranim ambasadama, odnosno partnerskim službama, informacije o koruptivnim aktivnostima i ostalim krivičnim djelima u kojima su akteri kadrovi SNSD-a.

Govoreći o navodnim nezakonitostima u radu OSA-e, Ćeranić je vrlo pohvalno govorio o istupima federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. U istom kontekstu je Čamparu spominjao i Galijašević, koji je, nastojeći osporiti diplomu aktuelnog direktora OSA-e, tu agenciju nazvao "muslimanskom milicijom u Sarajevu".

- Na kraju od gospodina Aljoše Čampare saznamo da je on treća godina na Travničkom univerzitetu – izjavio je Galijašević.

Uzimajući u obzir tvrdnje Galijaševića i Ćeranića o načinu rada OSA-e, te argumentaciju koju su koristili tokom emisije koja nije išla u prilog tim tvrdnjama, nemoguće je u potpunosti isključiti mogućnost da je ta agencija angažirala upravo ovaj dvojac da posredstvom RTRS-a zastupa njene interese kroz neuvjerljivu kritiku zasnovanu na egzotičnoj argumentaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.