open-navfaktor-logo
search
Britanski parlament
Ruge: Kakve su namjere Mađarske, Hrvatske i Rusije prema BiH; Helić: Želi se konfederacija sa Srbijom
U Komitetu za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva danas je održana rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini.  
18.01.2022. u 17:51
get url
text

VEZANI TEKST - Šutnja Zapada o Dodikovim potezima i Orbanovim izjavama je upozorenje muslimanima Evrope

Majda Ruge, viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove u Berlinu, između ostalog je kazala kako "Mađarska, Hrvatska i Rusija koriste svoje moći u Evropskoj uniji, odnosno Vijeću sigurnosti, i mogu ih koristiti s ciljem blokiranja određenih procesa u BiH. 

- Mađarska je zaista pokazala da želi biti partner sličnim liderima na Zapadnom Balkanu. Prvo je to bio azil bivšem premijeru Sjeverne Makedonije Nikoli Gruevskom koji je htio izbjeći suđenje. Ista solidarnost pružena je Miloradu Dodiku. To je korumpirani lider koji zloupotrebljava moć u RS-u.

Premijer Mađarske Viktor Orban kada je bio u posjeti, nakon što je NSRS usvojila zaključke o oprenosu nadležnosti i napravila protustavne korake, on je podržao Dodika otvoreno i obećao ekonomska ulaganja. I javno je rekao da će Mađarska blokirati bilo kakav napor sankcioniranja Dodika na nivou EU. U BiH komesar Oliver Varhelyi je razvodnio tu priču EU, on je prema medijskom izvještavanju imao sličnu ulogu prilikom posjete BiH, a Dodik je koristio Orbana - kazale je Ruge.

Istakla je kako sankcije imaju svoju svrhu.

- Da nisu bile djelotvorne, Dodik ne bi ulagao taj politički kapital da pozove svoje saveznike da to blokiraju u Briselu i ne bi lobirao u Washingtonu kao što to radi prethodnih godina. Sankcije, ako su dobro koordinisane, oslabit će političke aktere koji ugrožavaju državu, hrane nasilje i podjele. Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznici moraju bliže pratiti ne samo sankcije, o čemu se razmišlja, već da se pažljivo prati kako ove političke stranke kontrolišu državna preduzeća i zapošljavanje. Strateške sankcije moraju biti usmjerene na političare, ali i na strateška državna preduzeća i kćerke preduzeća jer na taj način neće imati sredstva - naglasila je Ruge, prenosi N1.

VEZANI TEKST - Lavrov sa Grlić Radmanom: Legitimni Hrvati, demoniziranje RS-a, SAD se miješa u BiH...

Ona je podcrtala da i Srbija i Hrvatska koriste taktiku u kojoj gdje zvanično podržavaju suverenitet Bosne, ali u stvarnosti podržavaju svoju lokalnu politiku za nacionalne sektore "koji nastoje dalje fragmentirati Bosnu i etnicizirati sistem donošenja odluka."

- I mislim da je to kod Hrvatske najvidljivije po pitanju izborne reforme i nastojanja da progura agendu sestrinske stranke HDZ u BiH - rekla je ona.

Baronesa Arminka Helić upozorila je kako "određeni ciljevi koji nisu ostvareni 1990-ih sada zauzimaju svoj prostor" te da se na isti način "nastoji ostvariti nezavisnost od BiH, odnosno dodatni konfederalni sporazum sa Srbijom”. 

- U proteklih 10 godina BiH je postala interesantna tema za zemlje poput Kine, a naročito Rusije. Godine 2014. ministar Sergej Lavrov je bio u posjeti regionu, Srbiji ponajviše, sedam puta. I predsjednik Vladimir Putin i premijer su imali još tri posjete Srbiji, a BiH je postala tema od interesa jer se lako može držati u ovoj zoni sumraka i nestabilnosti. Ali, sve to može i dalje da se pogorša, može se lako igrati s ovom zemljom. Dvije zemlje koje su u regionu, naročito Srbija, pokazale interese za BiH, je dovelo do interesantnih nivoa (ne)sigurnosti u Banjoj Luci i manjem entitetu RS-u jer oni podržavaju secesiju kao političko sredstvo.

Kada govorimo o širem regionu, imamo Rusiju koja daje sredstva da prijeti BiH, koja ometa proces euroatlantskih integracija, a ambasadori kažu da Rusija smatra BiH bližom NATO i to može biti prijetnja. Ono što je iznenađenje, to je sad Mađarska koja je postala partner u ovoj destabilizaciji BiH jer podržavaju secesioniste isto kao Slovenija i neki dijelovi Hrvatske - kazala je Helić.

VEZANI TEKST - Kalabuhov kritikujući američkog ambasadora otkrio ciljeve Rusije u BiH i koga štite

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut podvukao je kako je "država u začaranom krugu".

- Dodik je najodgovorniji za ovu situaciju. Doveo je do novog nivoa da je došlo do nestabilnosti zemlje. On je zaustavio djelovanje u parlamentu i to se nastavlja čekajući se novi izbori u oktobru. Mnogi su to uvidjeli kao problem i sada molim da se posvete nama. Pogledajte sankcije SAD-a. One se trebaju sada odnositi i na druge aktere, ali i da veći broj zemalja nametne sankcije. To bi trebale učini Velika Britanija i EU - izjavio je Arnaut.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.