open-navfaktor-logo
search
ATP lista
Rus na tronu umjesto Đokovića, veliki skok za Bašića, napredovao i Džumhur
Ruski teniser Daniil Medvedev jutros je postao prvi igrač na ATP listi na kojoj je pretekao srbijanskog tenisera Novaka Đokovića.
28.02.2022. u 10:11
get url
text

Teniska organizacija ATP jutros je objavila ažuriranu listu tenisera na kojoj je Medvedev zasjeo na prvo mjesto i tako postao treći Rus u historiji kojem je to pošlo za rukom, nakon Yevgenyja Kafelnikova i Marata Safina.

U proteklih 18 godina prvo mjesto ATP liste ostvarivala su samo četiri tenisera i to Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković i Andy Murray, a 26-godišnji Medvedev je kazao da je u djetinjstvu sanjao o takvom uspjehu, ali da mu se to činilo nedostižnim.

- Tako da sam nastavio da sanjam. Kako sam se približavao cilju, trudio sam se da manje sanjam, a postignem više. To više nije san. Moj cilj je da ostanem ovdje“, poručio je Medvedev.

Daniil Medvedev je prošle godine osvojio prvu grand-slam titulu u karijeri na US Openu, a osvojio je ukupni 13 ATP turnira.

Kada su u pitanju bh. teniseri, najbolje rangiran je Damir Džumhur koji je smješten na 140. mjesto i u odnosu na prošlosedmičnu listu napredovao je jednu poziciju.

Mirza Bašić je skočio za 22 mjesta i trenutno je 215., a Nerman Fatić je napredovao pet pozicija i smješten je na 283. mjesto na listi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.