open-navfaktor-logo
search
Kriza
Rusija i Ukrajina bez pomaka u pregovorima
Rusija i Ukrajina izvijestile su kako nisu uspjele postići nikakav pomak nakon dana razgovora s francuskim i njemačkim dužnosnicima u cilju okončanja osmogodišnjeg separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.
11.02.2022. u 10:19
get url
text

To označuje nazadovanje napora da se ublaži šira ukrajinska kriza u kojoj je Rusija okupila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, što je izazvalo strah od rata. Ruski izaslanik Dmitrij Kozak rekao je na kasnovečernjem brifingu nakon razgovora u četvrtak u Berlinu, kako nije bilo moguće pomiriti različita tumačenja Rusije i Ukrajine oko sporazuma iz 2015. koji je imao za cilj okončati borbe između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga, prenosi Hina.

- Nismo to uspjeli prevladati - rekao je.

Ukrajinski izaslanik Andriy Yermak rekao je kako nije došlo do pomaka, ali su se obje strane složile da će nastaviti razgovor.

- Nadam se da ćemo se vrlo brzo ponovno sastati i nastaviti ove pregovore. Svi su odlučni postići rezultat - rekao je.

Sukob u odmetnutim regijama Donjeck i Lugansk, zajedno poznatim kao Donbas, tinja unatoč zamišljenom prekidu vatre. Promatrači Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) bilježe česta kršenja sporazuma, ponekad nailazeći na stotine incidenata dnevno. Ukrajina navodi kako je od 2014. ubijeno oko 15.000 ljudi.

Predstavnici Rusije, Ukrajine, OSCE-a i dviju separatističkih regija potpisali su u februaru 2015. u Minsku sporazum od 13 tačaka, a koji su podržali i čelnici Francuske i Njemačke. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u četvrtak Ukrajinu da pokušava preraditi sporazum i birati samo elemente koji su joj najpovoljniji. Ukrajina govori kako je predana sporazumu.

- Ukrajinska strana je usmjerena na konstruktivan dijalog. Svi su danas potvrdili da imamo sporazume iz Minska i da ih trebamo ispuniti - rekao je Yermak.

Ukrajina odbacuje Moskvine teze da nema nikakve veze sa sukobom, navodeći kako Rusija ima snage unutar Ukrajine koje se bore uz separatiste. Kijev odbija pregovarati s čelnicima otcijepljenih regija, ali je predsjednik Volodimir Zelensky predložio direktne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je Kremlj do sada odbijao. Rusija poriče da planira invaziju na Ukrajinu, ali govori kako je uvela "crvene linije" kako bi osigurala da njen bivši sovjetski susjed ne uđe u NATO i da savez ondje ne postavlja baze i rakete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.