open-navfaktor-logo
search
Žestoka prozivanja
Ruski opozicionar: Vulin nas je prisluškivao i sve predao Moskvi; Vulin: Svaki špijun može se predstaviti kao humanitarac
Svaka budala može da ima svoje mišlјenje, baš kao što svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste. Ne znam u koju kategoriju spada ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, ali znam da je lažov koji će svoje laži morati da pravda i pred srpskim i pred ruskim sudovima, gdje god budem mogao da ga tužbom izvedem pred lice pravde i dovedem poznavanju istine. 
12.01.2022. u 17:13
get url
text

Ovo je danas poručio ministar vanjskih poslova Srbije Aleksandar Vulin odgovarajući na prozivke Kara-Murze da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani u Beogradu i da je Vulin predao transkripte tih razgovora sekretaru nacionalne sigurnosti Rusije Nikolaju Patruševu.

- Laži da ministar policije Srbije nosi bilo kakve podatke bilo kome je opasna i sračunata podlost, kako bi se Srbija prikazala kao nesuverena zemlјa kojom drugi upravlјaju. Sekretar Patrušev, sa kime sam se zvanično sastao više puta, prijatelј je Srbije i profesionalac koji zna da je poštovanje zakona i princip ravnopravnosti u odnosima naših zemalјa mjera svih stvari kao i način i njegovog i mog rada.

U Srbiji žive i rade hilјade Rusa, baš kao što i hilјade Srba žive i rade u Rusiji. Širenjem laži i o Srbiji i o Rusiji i našim službama sigurnosti pokušava se unijeti nemir i nesigurnost među našim državlјanima, ali i raširiti srbofobija i rusofobija - kazao je Vulin, dodajući da to Kara-Murza ne radi sam, ni iz svoje glave, baš kao što ga i tajkunski mediji u Srbiji prenose bez pitanja i provjere.

- Ja ću se braniti istinom i zakonom - zaključio je Vulin.

Kara-Murza, kako je objavio list Nova, tvrdi da je nakon što je Vulin predao transkripte razgovora ruske opozicije uhapšen Andrej Pivovarov, bivši direktor organizacije Otvorena Rusija.

- U maju prošle godine Vulin je boravio u Moskvi kako bi predao transkripte naših razgovora sa sastanka u Beogradu. Tada se sastao sa sekretarom za nacionalnu sigurnost Patruševim, a zatim su formirali takozvanu Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija - rekao je Kara-Murza.

List navodi da je Kara-Murza ruski političar, pisac i historičar. Jedan je od najzaslužnijih za to što je usvojen Magnitski zakon u SAD-u, Kanadi, Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji, koji podrazumijeva sankcije za ruske državljane koji krše ljudska prava.
 
On je ispričao da su u martu prošle godine predstavnici ruskih opozicionara pokušali da održe skup u Moskvi, ali je "u prostoriju upalo nekoliko desetaka do zuba naoružanih policijskih jedinica" i uhapsilo ih. Kako je rekao, zato su se kasnije okupili u jednom hotelu na Novom Beogradu.
 
- Skup je trajao sedmicu i mi smo odmah primijetili da nas neko prati. Svi naši razgovori su snimljeni - rekao je Kara-Murza, navodeći da je Pivovarov bio organizator skupa u Beogradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.