open-navfaktor-logo
search
Odluke OHR-a
Sa secesionistima se još nije raščistilo do kraja, ali je Dodik uspio probuditi međunarodnu zajednicu
Visoki predstavnik Christian Schmidt posegao je za bonskim ovlastima koje, kako je ranije naveo, ima u ladici i prvi put od stupanja na dužnost prvenstveno članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, ali i ostalima, praktično pokazao kako ne boravi ovdje  "samo turistički".
14.04.2022. u 08:06
get url
text

Visoki predstavnik je nekoliko dana ranije pozvao vlasti RS-a da ovaj zakon odmah stave van snage, ali očekivano, vlasti RS-a po ovom pitanju nisu preduzele ništa.

Tako je Schmidt privremeno suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, te je i proširio i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda.  

VEZANI TEKST - Entitet RS oduzima imovinu državi BiH, Christian Schmidt i dalje dobija mnogo novca i ne radi ništa

- Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom, odnosno uređivati vlasništvo - rekao je Schmidt.

Odluka je istu večer i stupila na snagu objavljivanjem na stranici OHR-a.

No pored ovog zakona na sjednicama Narodne skupštine RS-a se u više navrata vodila diskusija o različitim antiustavnim i antidejtonskim zaključcima među kojima su, između ostalih, Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a i Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću bh. entiteta RS-a.

Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe i zastupnica SDA u Parlamentu BiH, istakla je kako nalog o neprimjenjivanju Zakona o nepokretnoj imovini ima karakter svojevrsne privremene mjere, odnosno, da se Zakon ne primjenjuje do odluke Ustavnog suda BiH.

- Zakon o lijekovima RS-a stupa na snagu šest mjeseci nakon objave tako da on još nije na pravnoj snazi. Zakon o nepokretnoj imovini RS-a stupa na snagu i on je donio odluku kojom ga privremeno obustavlja, do odluke Ustavnog suda – kaže Čolo.

VEZANI TEKST - Schmidt suspendirao Zakon o imovini RS-a do odluke Ustavnog suda BiH

Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Parlamentu BiH, navodi kako je visoki predstavnik imao obavezu na ovaj korak. No Đonlagić ističe da bi s druge strane ispravna odluka bila da je visoki predstavnik poništio, a ne suspendovao ovaj zakon.

- Sve druge zakone koje je u redovnoj proceduri donijela Parlamentarna skupština BiH, a koje pravnim nasiljem otima entitet RS, visoki predstavnik ima obavezu da poništi. Nadam se da griješim i da nije u pitanju nikakav vid političke kompenzacije između međunarodne zajednice i Milorada Dodika - kazao je on.

Dodaje Đonlagić kako je pozitivna strana ove priče sa visokim predstavnikom i međunarodnom zajednicom to što ih je Milorad Dodik "uspio" probuditi iz višegodišnjeg sna.

- Ipak, sve će se samo kazati po narednim koracima i odlukama koje će visoki predstavnik donositi. Posao sa secesionistima nije ipak još doveden do kraja, a bit će – zaključuje Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.