open-navfaktor-logo
search
Sramota za cijelu državu
SABNOR BiH traži zabranu okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta
Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH zatražio je od mjerodavnih institucija Bosne i Hercegovine da zabrane najavljeno okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.
10.03.2020. u 14:34
get url
text

- Okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta je sramota za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i šamar tradiciji antifašizma u Evropi. Mogu razni kvaziistoričari i političari praviti reviziju istorije, ali krvavi tragovi četnika po tlu Bosne i Hercegovine, i ne samo Bosne i Hercegovine, toliko su još sviježi da ih niti jedna revizija ne može izbrisati. Svako novo okupljanje njihovih sljedbenika je veličanje fašizma, sijanje straha i mržnje i u konačnici udar na Bosnu i Hercegovinu - saopćeno je iz SABNOR-a BiH.

U priopćenju se dodaje kako postoji dovoljno zakonskih okvira za djelovanje kako bi se najavljeni skup zabranio, a organizatori sankcionirali.

- "Istovremeno pozivamo veleposlanike zemalja članica antifašističke koalicije iz Drugog svjetskog rata da se oglase i pomognu u zaustavljanju neofašističkog orgijanja u Višegradu. Nama, antifašistima Bosne i Hercegovine, ako vlasti ne zabrane ovaj skup, ne preostaje ništa drugo no da isti dan i u isto vrijeme pozovemo antifašiste iz cijele regije u Višegrad i svojim civilizacijskim ponašanjem jasno i glasno kažemo svoj stav naspram fašizma koji vlasti toleriraju - poručili su iz SABNOR-a BiH.

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je također da se zabrani okupljanje četnika u Višegradu. U interesu je mira, stabilnosti i očuvanja postignutog stepena zajedničkog života u Višegradu i cijeloj Bosni i Hercegovini, kako je dodao, da se zabrani djelovanje Četničkog ravnogorskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Traži i očekuje od Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta RS da zabrani održavanje pomenutog skupa u Višegradu zakazanog za 13.mart 2020. godine. Zabrana ovog i ovakvih skupova u interesu je, naveo je, svih građana koji promoviraju mir, stabilnost i dobre međukomšijske odnose u Višegradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.