open-navfaktor-logo
search
Haos u Washingtonu
SAD: Pristalice Trumpa upale u zgradu Kapitola, ranjena jedna žena, uveden policijski sat
Grupa pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa koje su organizirale miting podrške u Washingtonu, probila se kroz policijske barikade i ušla u zgradu Kapitola u kojoj se nalazi Kongres, javlja Anadolu Agency (AA).
06.01.2021. u 20:33
get url
text

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako pristalice, koje kao i Trump ne priznaju pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim 3. novembra prošle godine, ruše sigurnosne ograde i sukobljavaju se s policijom kako bi provalili u zgradu. 

"Washington Post" izvijestio je da su dvije zgrade kompleksa Kapitol evakuisane zbog napetosti. Također, Fox News je saopćio da je prekinuta sjednica u Kongresu. Policija je morala koristiti suzavac, a u zgradi čuli su pucnji, javljaju američki mediji.


Prema informacijama CNN-a, jedna žena je u kritičnom stanju nakon što je upucana u grudi. Trump je pozvao pristalice da poštuju zakon i ostanu mirni tokom nereda koji su doveli do zatvaranja Kapitola i pauze u zasjedanju Senata. 

Incident se dogodio nekoliko minuta nakon što je potpredsjednik Mike Pence objavio da je odbacio Trumpov zahtjev da se miješa u kongresno brojanje elektorskih glasova. 

Senat koji je razmatrao žalbu na izborne rezultate u Arizoni pauzirao je zasjedanje zbog dešavanja izvan zgrade. Pence, koji je vodio zasjedanje o Elektorskom koledžu, iz sigurnosnih razloga je evakuiran iz zgrade.

Vlasti Washingtona proglasile su policijski sat od 18 sati po lokalnom vremenu u jeku nereda Trumpovih pristalica. U toku je evakuacija članova Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile pristaše predsjednika Donalda Trumpa.

Pence je u pismu Kongresu rekao da ne može tvrditi da "jednostrani autoritet" donosi odluku o sljedećem američkom vrhovnom komandantu, ali je obećao da će saslušati prigovore parlamentaraca.

Pismo je distribuisano nekoliko minuta nakon što je Trump pristalicama na skupu u blizini National Malla rekao da će biti "vrlo razočaran" ako do sada odani potpredsjednik ne bude poslušao njegove zahtjeve. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.