Bjelorusiju, bliskog saveznika Kremlja, optužuju da je dozvolila Rusiji da koristi njenu teritoriju za organizovanje i slanje trupa u napad i da se navodno sprema da pošalje snage u Ukrajinu.

Novi paket američkih sankcija uključuje proširenje postojećih ograničenja Bjelorusiji za izvoz tehnologije, koja su već nametnuta Rusiji.

Bijela kuća je saopćila da će ta mjera "ozbiljno ograničiti sposobnost Rusije i Bjelorusije da pribave materijale za podršku njihovoj vojnoj agresiji protiv Ukrajine".

Bidenova administracija nameće i sankcije ruskom odbrambenom sektoru, uključujući uvrštavanje na crnu listu 22 ruska subjekta povezana s odbranom.

Iz Bijele kuće nije precizirano na koje se kompanije odnosi ova objava State Departmenta, ali je saopćeno da rade na razvoju "borbenih aviona i vozila, sistema za elektronsko ratovanje, projektila i bespilotnih letjelica".

Ministarstvo trgovine nameće dalju kontrolu izvoza opreme za vađenje nafte i gasa sa ciljem smanjenja sposobnosti Rusije da rafiniše fosilna goriva i određuje subjekte koji podržavaju ruske i bjeloruske "sigurnosne službe, vojni i odbrambeni sektor".

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u utorak da je svim ruskim avionima zabranjen ulazak u američki zračni prostor.