Salkić to zahtijeva s obzirom na to da je na ovoj lokaciji ekshumirano više desetaka ubijenih Bošnjaka, te zbog činjenice da udruženja koja se bave traženjem nestalih Bošnjaka imaju informacije da se upravo na ovoj lokaciji nalazi masovna grobnica koja krije tijela zarobljenih Fočaka ubijenih u logoru KPD-u u Foči početkom 1992. godine.

- Pozivam Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine da uputi zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za obustavu svih radova na pripremi terena za izgradnju hidroelektrane na lokaciji Buk Bijela kod Foče. Činjenica da je na ovoj lokaciji u junu 2006. godine ekshumirano više desetaka posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka iz logora KPD Foča, te da se potražuje za više desetaka nestalih logoraša iz ovog logora, ukazuje na to da bi na istoj lokaciji mogli biti posmrtni ostaci nestalih logoraša iz KPD Foča - naveo je Salkić.

Dodao je da ukoliko se nastave, ovi pripremni radovi mogu se tretirati i kao akt trajnog skrivanja lokacija masovnih grobnica i onemogućavanje porodica u pronalasku nestalih osoba.

- Zbog toga je neprocjenjivo važno da dođe do obustave radova, te detaljnog pregleda i sondiranja terena, posebno zbog činjenice da udruženja koja se bave traženjem nestalih Bošnjaka Foče imaju informacije da bi na toj lokaciji mogle biti masovne grobnice. Očekujem brzu reakciju Tužilaštva i spriječavanje trajnog skrivanja istine i onemogućavanje pronalaska tijela ubijenih Bošnjaka Foče - naveo je Salkić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjenika RS-a.