open-navfaktor-logo
search
Još nekažnjeni
Salkić o zločinima u Suhoj i Zalužju: Ovdje su ubijene cijele porodice, slike sa ekshumacije lede krv u žilama
Uz prisustvo članova porodica žrtava, udruženja, te predstavnika Islamske zajednice, obilježena je 29. godišnjica zločina u naseljima Suha i Zalužje kod Bratunca, koja se održava u okviru manifestacije "Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu".
10.05.2021. u 15:17
get url
text

Prisutni su položili cvijeće na spomen-obilježju u Suhoj, a potom su posjetili najtužniju masovnu grobnicu u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u ovom mjestu, a iz koje su ekshumirane žene i djeca. Nakon toga položeno je cvijeće i proučena Fatiha na spomen – obilježju u Zalužju.

Naselje Suha je napadnuto 10. maja 1992. godine, u napadima su učestvovali lokalni Srbi, JNA i paravojne jedinice iz Srbije. Bošnjački civili su ubijani, odvođeni u sabirni logor na stadion fudbalskog kluba "Bratstvo i jedinstvo" u Bratuncu, a potom u logor OŠ "Vuk Karadžić". Svi preostali Bošnjaci su protjerani, a njihova imovina je u potpunosti opljačkana i uništena. Tokom agresije ubijena su 140 Bošnjaka ovog naselja. Najmlađa ubijena osoba je Neila Hodžić, beba koja je rođena 1992. godine, a ukupno je ubijeno 22 djece iz ovoga mjesta. Najstarija ubijena osoba je Smajo Husić, koji je rođen 1905. godine.

U naselju Zalužje je tokom agresije ubijeno 125 Bošnjaka. Njih 96 je ubijeno u genocidu nad stanovnicima "sigurne zone UN-a" Srebrenica kojeg su počinile vojska i dijelovi policije pobunjenih bosanskih Srba, 22 Bošnjaka ubijena su tokom 1992. godine, dok su ostali ubijeni tokom 1993. i 1994. godine. U zločinima je ubijeno 20 djece, a najmlađa žrtva je Rasim Hasanović, rođen 1990. godine.  Najstarija žrtva je Tima Jahić, rođena 1908. godine.

Obilježavanju 29. godišnjice prisustvovao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji kazao da su Suha i Zalužje primjer nekažnjenog zločina nad ženama i djecom i nakon 29 godina od počinjenja.

- Ovdje u Suhoj zločinci su posebno iskazali brutalnost prema djeci i ženama, o čemu svjedoči i masovna grobnica koja je otkrivena u ovom mjestu. Svirepo ubijena Zekira Begić sa nerođenom bebom, svjedoče o tom brutalnom zločinu. Njena slika sa ekshumacije ledi krv u žilama, ali očito nije bila dovoljan motiv tužilaštvima da pronađu njene ubice i ubice njenih komšija. Ovdje su ubijene kompletne porodice. Za ove brutalne zločine još niko nije odgovarao i to neka ide na čast onima koji ne rade svoj posao u ovoj zemlji, a to su oni koji sjede u tužilaštvima i pokušavaju napraviti ravnotežu u procesuiranju ratnih zločina - kazao je, saopćio je Salkićev Kabinet.

Zločin u Suhoj i Zalužju, dodao je, ne samo da ne smije nikad biti zaboravljen, ovaj stravični zločin ne smije ostati nekažnjen kako je to sada slučaj.

- Mi nikad nećemo prestati prozivati tužilaštva za njihov nerad i nikad nećemo prestati upozoravati na činjenicu da se ubice tu oko nas slobodno kreću. Samo dosljedno, potpuno i adekvatno kažnjavanje počinilaca zločina u ovom i drugim mjestima u Bratuncu, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, mogu biti pretpostavka i garancija da se zločin neće ponoviti. Bratunac je primjer nekažnjenog zločina nad civilnim bošnjačkim stanovništvom ovoga grada i to se treba promijeniti - naveo je Salkić i dodao:

Pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da istraži ove zločine i podigne optužnice protiv onih koji su činili zločine u Suhoj, Zalužju i na drugim mjestima. U suprotnom historija će vas pamtiti po tome da ste ove, ali i druge teške zločine ignorisali i da niste radili svoj posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.