Salkić je istakao da čitav civilizirani svijet čeka priznanje, izvinjenje i katarzu Milorada Dodika zbog slijeđenja i veličanja ratnih zločinaca, diskriminacije povratnika, preživjelih žrtava i potomaka žrtava genocida, negiranja presuda međunarodnih i domaćih sudova, negiranja počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida.

- Milorad Dodik je zadnji koji ima moralno pravo pozivati bilo koga da se izvini bilo kome. Čovjek koji vrijeđa sve odreda svaki dan kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan Bosne i Hercegovine, koji mu govore istinu i ukazuju na njegovo neprimjereno ponašanje. Milorad Dodik u kontinuitetu vrijeđa i sistemski diskriminira Bošnjake u ovom entitetu sa ciljem njihovog ponovnog mirnodopskog progona i ostvarenja ratnih ciljeva bosanskih Srba.

Treba li podsjećati da je Milorad Dodik rekao za Bošnjake, koji su se vratili na svoja ognjišta nakon progona od strane vojnih, policijski i paravojnih formacija bosanskih Srba i naravno onih iz Srbije,  da ponovo okupiraju Drinu.

Treba li podsjećati da Milorad Dodik svakodnevno veliča ratne zločince čime ponižava žrtve genocida i teških ratnih zločina počinjenih od strane vojske, policije i paravojnih formacija bosanskih Srba.

Treba li podsjećati da Milorad Dodik svakodnevno negira Bošnjake kao narod, negira bosanski jezik i naziva Bosnu i Hercegovinu nemogućom i propalom državom, a imame "odžama koji arlauču".

Treba li podsjećati da Milorad Dodik svakodnevno negira sudske presude za genocid i druge teške ratne zločine. Treba li podsjećati da Milorad Dodik svojim separatističkim prijetnjama predstavlja prijetnju miru u Bosni i Hercegovini, zbog čega nema stranih investicija u našoj zemlji. Njegove prijetnje seperatizmom ugrožavaju mir i stvaraju osjećaj nesigurnosti što je najveći razlog odlaska naših građana izvan Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik bi se zbog svih ovih postupaka svaki dan trebao izvinjavati građanima naše zemlje Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i svima ostalima jer nas drži sve zarobljene u svojoj ambiciji da podijeli ovu zemlju, da prekroji sudske presude i historiju, te da zločince pretvori u heroje.

U ime koga je Milorad Dodik poklonio ikonu sumnjivog porijekla Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije? Nije li to velika sramota upravo za srpski narod, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Zahtjeva li ovaj postupak izvinjenje bosanskim Srbima pravoslavcima i svim drugim građanima naše zenlje.

Zbog svih ovih postupaka zabrinjava činjenica da politiku Milorada Dodika, takvu kakva jeste, podržava značajan broj bosanskih Srba, ta činjenica treba sve nas da zabrine u ovoj zemlji.

Mi koji smo branili Bosnu i Hercegovinu možemo da hodamo uzdignute glave. Političko i vojno rukovodstvo onih koji su se borili za cjelovitu i multietničku Bosnu i Hercegovinu nije osuđeno za udruženi zločinački poduhvat, teške zločine niti za genocid.

Dodik i svi oni koji danas veličaju ratne zločince, smatraju ih svojim herojima, negiraju genocid trebaju se izviniti žrtvama i potomcima žrtava genocida Sigurne zone UN-a Srebrenica, muslimanima Bošnjacima, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije bosanskih Srba.

I ne samo to već i za zločine u Bosanskom Novom, Prijedoru, Kotor Varoši, Brčkom, Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, Rogatici, Višegradu, Foči, Kalinoviku, Nevesinju i mnogim drugim mjestima gdje su počinjeni, dokazani i presuđeni teški zločini počinjeni od strane vojnih, policijski i paravojnih formacija bosanskih Srba, ali i onih iz Srbije.

Treba li podsjećati da je pred Međunarodnim sudom pravde Srbija proglašena krivom da nije spriječila genocid i nije kaznila počinioce genocida. Treba li podsjećati da je Srbija danas sigurna oaza za skrivanje osumnjičenih i osuđenih ratnih zločinaca. Treba li podsjećati da upravo iz Srbije izvire negiranje počinjenog, dokazanog i sudski presuđenog genocida. Kome onda predstavnici vlasti iz Srbije nakon ovih činjenica mogu držati moralne lekcije o dobrim i lošim narodima.

Mi čekamo priznanje, izvinjenje, katarzu Milorade Dodiku, mi ali i čitav civilizirani svijet koji vas gleda kako slijedite i veličate ratne zločince, diskriminirate povratnike, preživjele žrtve i potomke žrtava genocida, negirate presude međunarodnih i domaćih sudova, negirate počinjen, dokazan i presuđen genocid - poručio je Salkić.