- Neki ljudi u tužilaštvima pokušavaju godinama da naprave ravnotežu u procesuiranju potencijalnih ratnih zločinaca, fabrikujući prijave protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na ovaj način vrši se direktan pritisak na Bošnjake u Podrinju jer niko više nije siguran od mogućih ovakvih optužbi - izjavio je Salkić za Fenu.

Kako je kazao, vrši se procesuiranje Bošnjaka Podrinja za navodne ratne zločine, dok u isto vrijeme nemamo kažnjene počinioce teških ratnih zločina nad Bošnjacima Podrinja počinjene 1992. godine.

- Samo da se prisjetimo više stotina ubijenih Bošnjaka Zvornika, odvedenih s lokacije Bijeli Potok, logora u Liplju, logora u OŠ Vuk Karadžić Bratunac i desetine drugih zločina i logora. Te ubice i zločinci slobodno se kreću Podrinjem, a u isto vrijeme se progone Bošnjaci po veoma upitnim i diskutabilnom optužbama - izjavio je Salkić.

Naglasio je da ova praksa treba prestati radi zadovoljavanja istine i pravde na ovim prostorima.

Salkić je poručio da samo kažnjavanjem stvarnih počinilaca teških ratnih zločina šaljemo poruku budućim generacijama da se zločin ne isplati i da neće ostati bez kazne.

- Zbog toga pozivam VSTV Bosne i Hercegovine da preispita postupanje Okružnog tužilaštva Bijeljina i navedenih tužilaca te analizira njihovu nepristranost u radu – izjavio je Salkić.