open-navfaktor-logo
search
Potpresjednik RS-a
Salkić: Ramazan ispunio srca vjernika, donio radost i dobra djela
On je pozvao muslimane da bajramsku radost podijele sa komšijama pravoslavcima i katolicima
03.06.2019. u 11:46
get url
text

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, u povodu predstojećeg Ramazanskog bajrama, uputio je čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Istakao je da se samo u najodabranijem mjesecu svake večeri može skupiti stotine i hiljade ljudi na namazima i ifarima, što pokazuje da ramazan povezuje vjernike, daje im dodatnu snagu i učvršćuje u zajedništvu. Najdraži gost kojeg ispraćamo, poručio je, ispunio je srca vjernika, donio radost, ali i potakao mnoge ljude da čine dobra djela i pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija u domovini Bosni i Hercegovini.

- Posebna radost i ovog ramazana je bila na zajedničkim iftarima na kojim sam prisustvovao u Foči, Kozarcu, Modriči, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Janji, Konjević Polju, Banja Luci...Uprkos teškom položaju, u ovom mubarek mjesecu, kod Bošnjaka u ovim krajevima naše domovine se vidjela snaga, ponos i odlučnost, te opredjeljenje da istraju i opstanu na svojim višestoljetnim ognjištima. Pred nama svima su i dalje godine borbe za naša prava, ali isto tako smo uvjereni da je pred nama svijetla budućnost i da će želja i energija našeg naroda na kraju pobijediti. Naš narod je opredijeljen da živi u miru sa svojim komšijama – naveo je Salkić.

On je pozvao da bajramsku radost podijele sa komšijama pravoslavcima i katolicima.

To je, kaže, utkano u bošnjačku tradiciju u proteklim stoljećima.

- Želim da svi zajedno ovaj ramazan ispratimo, najprije, kao bolji ljudi, da Ramazanski bajram dočekamo sa još većim opredjeljenjem da činimo dobra djela, da učinimo život boljim svim građanima na svakom pedlju naše domovine, posebno onima koji su se nakon genocida i etničkog čišćenja vratili na svoja prijeratna ognjišta. Želim da u praksi svi više činimo, radimo i djelujemo onako kako je to činio naš najbolji uzor Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. To je najispravniji put na kojem najviše možemo naučiti o skromnosti, čestitosti, mudrosti, moralu, poštenju, ali i svim drugim vrijednostima u životu – saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjenika.

Vjernicima muslimanima i njihovim porodicama gdje god da se nalaze, u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje u svijetu, uputio je najiskrenije čestitke u želji da ove blagdanske dane provedu u miru, ljubavi i duhovnom skladu, upravo onako kako to islam kao vjera preporučuje.

- Bajram šerif mubarek olsun - navodi se u bajramskoj čestitki potpredsjednika Salkića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.