open-navfaktor-logo
search
Burno na sjednici
Samo zbog pitanja o listi lijekova: Vranić se žalio Sebiji Izetbegović na SDA u Skupštini KS, nazvao ih "tabloid opozicijom"
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić odgovorio je na današnjoj sjednici Skupštine KS na optužbe koje su danas na press konferenciji iznijeli zastupnici SDA Mahir Dević i Haris Zahiragić.
13.09.2021. u 19:19
get url
text

Zastupnik Haris Zahiragić (SDA) istakao je danas na konferenciji da je ministar Vranić samostalno odlučivao o listi esencijalnih lijekova. Kako je kazao, iz toga je izuzeta komisija koja inače prema zakonu mora odlučivati o tome.

Vranić je SDA optužio da rade u interesu stranih proizvođača lijekova, na šta su iz Kluba SDA žestoko reagirali, kazavši da Vranić iznosi apsolutne laži.

- Komisija je samo savjetodavno tijelo. Tačno je da ona prikuplja sve informacije, provjerava dokumente da li je neko predao validne dokumente da bi bio stavljen na listu. Imamo listu A koju donosi federalni ministar i koja je obligatorna i snose je zavodi zdravstvenog osiguranja. Postoji tzv. B lista fakultativna lista u kojoj od zavisnosti od sredstava mogu da se stavljaju lijekovi na listu s koliko procenata će zavodi učestvovati - kazao je Vranić.

Ističe da je cifra od 80 miliona o kojoj su govorili iz Kluba SDA cifra koju Zavod za javno zdravstvo KS posljednjih pet godina plaća za lijekove, te smatra da Kanton Sarajevo ima pravo da odlučuje kome će dati svoj novac.

- Moji argumenti su činjenice i lako su povjerljivi. Spominjali su se članovi partija, visoki funkcioneri da su vakcinisani, da su iznošene dvije hiljade, da je uništeno dvije hiljade kartona, a da pri tome nisu iznijeli nijedno ime. Pozivam kolegu Devića da kaže barem tri imena čiji su kartoni uništeni. Svaka vakcina mora biti uredno zavedena da bi se dobio bar kod. Dolazi i spektakularno otkriće da je Tanović iznio 1.000 vakcina u svojoj privatnoj klinici. To su apsolutne neistine - kazao je Vranić.

- Zamolio sam danas i Sebiju Izetbegović na današnjem sastanku da utječe na vas da budete konstruktivni i da dajete prijedloge koji će poboljšati rad zdravstva. Ako vam se ja ne sviđam, to je vaš problem - naglasio je Vranić prilikom govora u Skupštini KS, na šta je Zahiragić kazao da niko neće iskoristiti svoj politički utjecaj da "spriječi nas u insistiranju poštivanja zakona".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.