-U firmi Wapag sam zaradio 475.000 eura, u KCBS-u milion eura, u agenciji Mayer press 600.000 eura, u svojoj konzalting tvrtki 150.000 eura, u radu s medijima 45.000 eura, a u marketinškoj tvrtki AWS 65.000 eura. Radeći s austrijskim skijaškim savezom zaradio sam 10.000 eura, u studentskoj upravi i redakciji studentskih novina iz Innsbrucka 20.000 eura, od predavanja vjeronauka 65.000 eura, a u radu s fotografom Ivom Pervanom 15.000 eura. Supruga je u svojoj tvrtki Art konzalting zaradila 240.000 eura - pojasnio je Sanader svoju imovinu.

Govoreći o zaradi u Austriji, Sanader je naglasio da je sudski vještak napravio nekoliko propusta prilikom procjenjivanja njegove imovine. Tvrdi da vještak nije uzeo u obzir njegove poslove u Austriji, ali ni ono što je zaradio u Hrvatskoj prije odlaska u inozemstvo, niti zaradu njegovog punca, supruge i njegovog oca koji je 30 godina radio u Njemačkoj. Dodao je i kako novac na blokiranim računima njegovih kćeri potječe od darivanja prilikom njihovih krštenja i krizmi.

 Sanader je u nastavku odbrane izjavio da je 2011. imao zbirku umjetnina vrijednu 9,6 miliona kuna (1,3 miliona eura), na koliko je njegove slike i skulpture procijenio vještak Igor Zidić. No, smatra da je vještak trebao procijeniti nabavnu vrijednost tih umjetnina kada ih je nabavljao, javlja Hina.    

-Vrijednost umjetnina raste s godinama. Procijenjena vrijednost nema veze s onim cijenama po kojima sam ih ja nabavljao. Neke od umjetnina su mi poklonjene pa me je vještak trebao pitati koje od njih sam dobio na dar, a kako bi se njihova vrijednost odbila - pojasnio je procijenivši da je za svoju zbirku ukupno platio oko dva miliona kuna (260.000 eura).

Iznoseći svoju odbranu, Sanader je naglasio da ''nije zaradio na Fimi mediji'' i da je u svojem vlasništvu imao nekretnine i umjetnine još od ranije. Nadodao je da je stan u Splitu i tri stana u Zagrebu kupio još 90-ih godina.

 -Tada nije bilo Fimi medije ni Ine MOL-a niti Hypa. Sve smo zaradili u Austriji, a sada mi tužilaštvo zbog ovog postupka blokira račune pa ne mogu platiti vještaka da sve to dokaže - kazao je.

 Sanader je i potvrdio da na austrijskom računu ima oko milion eura, ali da je riječ o vrijednosnicama i obveznicama za koje nije siguran koliko danas vrijede zbog blokiranog računa.

-Duboko me vrijeđa ova nepravda jer smo dobro živjeli i prije 90-ih godina. Smatram da sam u ovom slučaju potpuno nedužan, kao i HDZ. Uvjeravam vas kao njen drugi predsjednik da ova stranka nije zaslužila biti na na optuženičkoj klupi - rekao je ocijenivši da je postupak protiv njega i stranke pokrenut dvije sedmice prije izbora 2011. godine.

-Tadašnji glavni državni odvjetnik je procijenio da će tada pobijediti SDP i želio im se prišmajhlati. Uvjeren sam da ova optužnica ne stoji - zaključio je Sanader koji se izjasnio da ne želi odgovarati na pitanja tužilaštva, već samo svoje odbrane i sudskog vijeća.

 Bivši hrvatski premijer je u utorak prije iznošenja odbrane ponovno odbacio krivicu u slučaju Fimi media u kojoj su na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi i njegova bivša stranka te dio HDZ-ovog vodstva iz Sanaderovog mandata. Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak miliona kuna (9,3 miliona eura) iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iznova krajem januara.

 Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovo su odbacili krivicu. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud. Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u julu 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju odbranu.

 Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je odbranu trebao iznijeti na pretprošloj raspravi na koju nisu došli njegovi advokati koji su zbog toga kažnjeni, sud je zaprijetio postavljanjem advokata po službenoj dužnosti. Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivicu i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni tužilac Mladen Bajić.

 Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet miliona kuna (670.000 eura), na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

 Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u decembru je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje firmi Dioki.