Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila iznad 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica - Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Izdvajaju se i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Travnik - Vitez (Nova Bila), Olovo - Kladanj (Olovske Luke), Tarčin - Konjic (kod mjesta Zukići), Šićki Brod - Orašje, Gradačac - Ormanica, Maglaj - Doboj, Livno - Kamensko i Šešlije - Modriča.

Na magistralnom putu Nemila - tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00.30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila iznad 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj - Šićki Brod - Sarajevo i Žepče - Zavidovići - Olovo - Sarajevo.

Svakog radnog dana od 23.00 do 08.00 sati na relaciji Doljani - Žitomislići - Buna - Podveležje kreće se vangabaritni prevoz. Vozači koji u navedenom periodu koriste tu relaciju se mole za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prijelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prijelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07.00 do 19.00 sati. Granični prijelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopćeno je iz BIHAMK-a.