open-navfaktor-logo
search
Projekti
Sarajevo postaje filmski studio: BH Telecom ulaže 18 miliona KM u proizvodnju filmova i serija
Kompanija BH Telecom danas je ozvaničila početak saradnje sa domaćim producentskim kućama i rediteljima sa kojim će u narednom periodu, putem platforme BHContentLab, zajednički realizovati snimanje nekoliko domaćih i igranih TV serija.
23.06.2021. u 13:15
get url
text

Kako je istaknuto na press konferenciji, BHkontentLab je najveća domaća platforma za produkciju audio-vizualnih sadržaja kojoj je cilj podrška bh. kinematografiji, te kreiranje kvalitetnog sadržaja koji će povećati zadovoljstvo korisnika kroz atraktivnost ponude na Moja TV usluzi i ostalim platformama BH Telecoma.

- Izgradnja najveće domaće platforme za produkciju audio-vizualnih sadržaja, BHContentLab je sadržana u našoj viziji, te u strategiji BH Telecoma i predstavlja jedan od strateških ciljeva u domenu tržišnog širenja i diverzifikacije. BH Telecom planira u naredne tri godine investirati 18 miliona KM u produkciju audio-vizuelnog sadržaja, te koristim priliku da se zahvalim Vladi FBiH, premijeru, i resornom ministru na povjerenju i podršci za naše projekte. Potpuno smo sigurni da će saradnja BH Telecoma i domaćih filmskih radnika i producentskih kuća proizvesti visoko kvalitetne i atraktivne sadržaje za naše korisnike i značajno unaprijediti korisničko iskustvo. Danas predstavljamo sedam projekata, sedam igranih serija i s nestrpljenjem očekujemo prve epizode. Investiranje BH Telecoma u content, u našu platformu, predstavljat će kontinuiranu aktivnost i dugoročno strateško ulaganje. Uvjeren sam da ovim našu domovinu pretvaramo u veliki filmski studio - kazao je Sedin Kahriman, generalni BH Telecoma.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić iskazao je punu podršku projektu, ističući da se tako jača industrija, dok se istovremeno kreira vlastiti, domaći sadržaj, jača ekonomija i kreiraju nova radna mjesta.

{$galerijaFotografija}

Putem BH ContentLaba 14. februara 2020. godine objavljen je javni poziv za dostavljanje prijedloga scenarija za snimanje i produkciju igranih TV serija, a zbog proglašenja stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom virusa COVID-19, rok javnog poziva je prolongiran do 8. augusta 2020. godine.

Pristiglo je ukupno 50 prijedloga scenarija, a tri prvoodabrana scenarija koji su spremni za proizvodnju su kriminalistička drama "Kotlina" Danisa Tanovića i Amre Bakšić Čamo, kriminalistička drama "Znam kako dišeš" rediteljice Jasmile Žbanić, i sitcom "Na rubu pameti" Adnana Kapetanovića, u režiji Elmira Jukića.

U projektu BHContentLaba, kao vanjski konsultant i mjerodavno tijelo u oblasti kinematografije i produkcije u BiH, učestvovao je Obala Art Centar.

- Protekla godina promijenila je svijet i za filmsku industriju bila izuzetno teška zbog zatvorenih kina, prekida snimanja filmova, zaustavljene produkcije i prolongiranih premijera. Zato ova saradnja budi nadu u svjetliju budućnost za bh. kinematografiju. Uvjeren sam da će ovakvim inicijativama i s ovim izabranim projektima, domaća TV produkcija gledateljima biti pravo osvježenje i potpuno nova dimenzija sadržaja – kazao je Mirsad Purivatra, direktor Obala Art Centra.

Jedna od prve tri serije koje će se snimati je "Kotlina" u režiji Danisa Tanovića. U pitanju je kriminalistička "high end" mini serija u pet nastavaka koja, koristeći istragu ubistva u Zemaljskom muzeju u BiH u Sarajevu, uspijeva da dočara savremeno Sarajevo u kome je okrutni sistem vrijednosti iz predratnog vremena u sudaru sa kapitalizmom današnjice.

- Bh. kinematografija u ovom momentu ne postoji i jako mi je drago da je BH Telecom odlučio da pokrene vlastitu produkciju. Mislim da je to stvar koja je bila prijeko potrebna. Mislim da je Sarajevo nepravedno zapostavljeno jer je to grad u kojem postoje nevjerovatne teme, postoje prelijepi objekti i dijelovi grada u kojem se filmovi i serije mogu snimati. Pred kraj jeseni bismo trebali početi sa snimanjem – istakao je Tanović.

Potpisani su i protokoli o saradnji, otkupu prava i daljem razvoju sa Amrom Bakšić Čamo za serije "Komar" i "Princ iz Eleja", Srđanom Vuletićem za seriju "Tender", i Ademirom Kenovićem za seriju "Kad sam bio hodža".

Press konferencija BH Telecom, 23.06.2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.