open-navfaktor-logo
search
Trener platio ceh
Sarajevo u začaranom krugu: Dudića (ni)su izdali igrači
Era Feđe Dudića na Koševu počela je bajno, a završila frustrirajuće - ispadanjem u šesnaestini Kupa Bosne i Hercegovine od trećeligaša Čelika.
20.10.2022. u 21:14
get url
text

Pet pobjeda, četiri remija i pet poraza u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a onda eliminacija na prvoj stepenici takmičenja u kojem Sarajevo uvijek ima visoke ambicije, koštale su posla ambicioznog stratega.

VEZANI TEKST - Senzacija na Bilinom Polju: Čelik nakon penal-drame izbacio Sarajevo
 

Dudić ostavlja Sarajevo na sedmoj poziciji u Premijer ligi BiH, sa 19 bodova i negativnom gol-razlikom 18:20.

Start sezone za Sarajevo bio je obećavajući nakon pobjeda nad Borcem (1:3), Slogom (4:2) i Posušjem (1:0). Tada se počelo šuškati i o šampionskim ambicijama, ali onda su krenuli problemi.

Sarajevo je zbog rekonstrukcije travnjaka na Koševu bilo primorano preseliti u Zenicu i domaće utakmice igrati na Bilinom polju. Brzo je stigao hladan tuš i poraz od Tuzla Cityja rezultatom 1:5. Odmah nakon toga uslijedio je i poraz od Igmana (2:0), pa remiji sa Slobodom (1:1) i Željom (2:2). Negativna setija zaustavljena je trijumfom protiv Leotara (3:0), ali ubrzo je stigao (novi) šamar od Zrinjskog (4:1).

Teško je Sarajevo dolazilo do punog plijena. Remi sa Širokim Brijegom (0:0) i Veležom (1:1), a onda i poraz od Tuzla Cityja (1:0) produžili su seriju bez pobjede na četiri meča. Crni niz zaustavljen je trijumfom protiv Borca (1:0) i činilo se da bi to mogao biti znak da slijede vedriji dani za Bordo tim. Međutim, odmah je došao premijerligaški poraz od Sloge (1:0). Eliminacija u penal-lutriji od Čelika na startu takmičenja u Kupu bila je kap koja je prelila čašu.

VEZANI TEKST - Dudić ih otjerao iz Sarajeva, evo kako su se snašli u novim sredinama
 

Dudić, koji je pred start sezone potpisao dvogodišnji ugovor, podnio je ostavku, koju je menadžment kluba ubrzo prihvatio.

Trener, kao najodgovornija osoba za rezultate, obično tokom krize prvi plaća ceh. Otrcana je fraza da je lakše zamijeniti šefa struke nego 20 fudbalera. Postavlja se pitanje da li je fudbalerima Sarajeva za pobjedu protiv Čelika, koji je trenutno trećeligaš, uz dužno poštovanje prema historiji zeničkog kluba, na klupi trebao Sir Alex Ferguson iz najboljih dana?

Svakako ne treba zaboraviti ni činjenicu da Sarajevo tokom sezone nije pratio ni faktor sreće. Da je Kapić u sudijskoj nadoknadi realizirao penal protiv Slobode, da je protiv Širokog Brijega neka lopta završila u mreži, umjesto što se nekoliko puta tresao okvir gola, da u gradskom derbiju protiv Želje živi zid nije bio amaterski postavljen, da je Ikić realizirao zicer protiv Sloge, vjerovatno bi bodovni saldo Bordo tima bio na željenom nivou, možda i tik do vodećih timova prvenstva.

Ne treba zaboraviti ni da je Feđi Dudiću i njegovim saradnicima glavobolju zadavala zadnja linija tima. Na početku sezone klub je prodao Nihada Mujakića. Odbrambeni bedem pojačao je bivši reprezentativac BiH Marin Aničić, koji se ubrzo teže povrijedio, a Vlatko Drobarov nije opravdao status pojačanja. U Sarajevu su bili primorani improvizirati pa je Andrej Đokanović u većini utakmica dobio ulogu stopera.

VEZANI TEKST - Dudić kartu za Sarajevo kupio na Bilinom polju, sudbina je htjela da na istom stadionu neslavno završi epizodu
 

Ima Sarajevo probleme i na bočnim pozicijama. Nakon povrede Muhammeda Muse kao zamjena je doveden iskusni Avdija Vršajević, ali i on se ubrzo pridružio dugačkoj listi igrača koji su van stroja. Oči navijača Sarajeva često su bile uprte i u Daniela Avramovskog, no, Makedonac u bordo dresu hronično je povrijeđen i gotovo da nije pokazao ništa. Rifet Kapić je usred sezone poslije promašenog penala Slobode naprasno raskinuo ugovor.

Dudić odlazi iz Titove 38 b statistički kao jedan od najslabijih trenera u historiji Sarajeva, a Bordo tim ostaje u začaranom krugu.

Od prvog dijela sezone 2020/21, kada je pod komandnom Vinka Marinovića dominirao ligom, a potom u nastavku prokockao 13 bodova prednosti nad Borcem i ostao bez šampionske titule, problemi Bordo tima gotovo su identični.

Dogodile su se i mnoge promjene, od menadžmenta do terena, ali rezultati prvog tima su izostali.

Poslije Vinka Marinovića na klupi su sjedili Goran Sablić i Aleksandar Vasoski, a igrači su dolazili i odlazili kao na željezničkoj stanici.

VEZANI TEKST - Mirvić: Imamo više od 200.000 navijača, bit ćemo prvi izbor sponzorima, a ovo je najveći potencijal kluba
 

Dolaskom predsjednika Ismira Mirvića i Vincenta Tana riješeni su finansijski problemi nastali tokom vladavine Nguyena Hoai Nama, a najavljena je nova era kluba. Smijenjena je i za navijače Bordo tima nepoželjna direktorica Sabrina Buljubašić, a na njeno mjesto instalirana je Ajla Alimanović. Promjene su se dogodile i u sportskom segmentu povratkom Emira Hadžića na poziciju sportskog direkora.

Iz Titove 38 b mogle su se čuti optimistične prognoze o projektu stvaranja najboljeg kluba na Balkanu, ali za početak je potrebno biti najbolji u Bosni i Hercegovini. Sarajevo trenutno nije ni blizu toga.

Kao privremeno rješenje za Dudićevog nasljednika klub je imenovao njegovog dosadašnjeg pomoćnika Emira Obuću, ali jasno je da slijedi potraga za novim trenerom, te da izbor neće biti lagan. Pogotovo zbog toga što su u ovom trenutku mnoga kvalitetna rješenja pod ugovorom.

"Biro za zapošljavanje" jedina je opcija. Bilo kako bilo, državljanin BiH, ili stranac, mlad, ambiciozan, moderan, ili iskusan strateg, u Sarajevu nemaju pravo na grešku. Još jedna sezona bez plasmana u Evropu bila bi ravna katastrofi. A Premijer liga BiH sada je jedina opcija za plasman na euroscenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.