open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Sarajevska Druga gimnazija opet zablistala: Dvije bronze iz informatike na Balkanijadi
Na ovogodišnjoj Balkanskoj olimpijadi iz informatike četiri predstavnika Bosne i Hercegovine obradovali su nas osvojivši dvije bronzane medalje, a oba su učenici Druge gimnazije Sarajevo, saopćila je Gimnazija.
10.10.2022. u 13:54
get url
text

Bosnu i Hercegovinu predstavljali su Admir Zatega, učenik četvrtog razreda Druge gimnazije Sarajevo, Luka Nedimović, učenik četvrtog razreda Gimnazije "Petar Kočić" u Bosanskom Novom i učenici drugog razreda Druge gimnazije Sarajevo Faruk Ibrahimović i Benjamin Mujkić. Faruk i Benjamin su na ovom takmičenju osvojili bronzane medalje i time potvrdili da su jedni od najboljih takmičarskih programera Balkana.

Balkanska olimpijada iz informatike godišnje je takmičenje za učenike srednjih škola sa područja Balkana, a ovogodišnja je održana od 3. do 8. oktobra u rumunskoj prijestolnici Bukureštu. Po četri učenika iz svake države učesnice odmjeravaju svoje vještine programiranja, primjene i osmišljavanja algoritama i struktura podataka.

Ovogodišnja Balkanska olimpijada po prvi put u posljednje tri godine održana je uživo, te su naši učenici, uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Pedagoškog zavoda RS-a dobili priliku da posjete Bukurešt i upoznaju se sa vršnjacima iz čitave Evrope. Na takmičenju su bili uz pratnju mentora i profesora Druge gimnazije Sarajevo Adnana Šalake, bez čije nesebične podrške učenici ne bi postizali ovakve rezultate, saopćila je Druga gimnazija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.