Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je u ponedjeljak da Slovenija neće postati "džep" u kojem će zapeti velik broj migranata, kako se zbog mjera jače kontrole na granicama Slovenije s Austrijom i Italijom boji parlamentarna opozicija, ali da bi problem ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju riješilo samo postavljanje Frontexa na vanjske granice EU-a, odnosno na granicu Hrvatske sa susjednim državama zapadnog Balkana.

-Da bi se uspješno riješio problem ilegalnih migranata u Sloveniji, bilo bi potrebno postaviti pripadnike Frontexa na hrvatsko-srbijansku i hrvatsko-bosanskohercegovačku granicu - kazao je Šarec novinarima nakon sastanka s općinskim vodstvom u maloj općini Kostel na jugu Slovenije, gdje se nalazi jedna od migrantskih ruta.

Sve dok Evropska unija u te namjene ne bude upotrijebila Frontex na vanjskim granicama EU-a, sve dotle ćemo imati migracije i na našoj granici, kazao je tom prilikom Šarec.

O šteti koju ilegalni prijelazi i posljedično postavljena žičana prepreka čine lokalnoj privredi i turizmu bilo je razgovora u kontaktu općinskog i lokalnog vodstva s premijerom Šarecom koji im je obećao pomoć države, popravkom oštećene infrastrukture, ali je opće sigurnosno stanje u općinama uz rijeku Kupu nazvao zadovoljavajućim, prenosi Hina.

Šarec se sastao i s načelnikom grada Metlike Andrejem Kavšekom koji je suradnju s policijom i slovenskim MUP-om u vezi s migracijama ocijenio dobrim, ali je upozorio da migranti koji prolaze kroz to područje oštećuju infrastrukturu i ostavljaju za sobom dosta smeća, objavili su slovenski mediji.