Bez obzira na udaljenost Južne Koreje od naše zemlje Elvis Sarić na okupljanje reprezentacije stiže među prvim igračima. Na pitanje koliko mu treba da se adaptira na treninge i zahtjeve koje postavljaju selektor i stručni štab odgovara:

- Vremenska razlika je 7 sati, ali spavao sam normalno dvije noći i sada će biti bolje. Osjećam se dobro i spreman sam da ispunim sve što se od mene traži - rekao je bivši igrač Slobode i Sarajeva za oficijelnu stranicu Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Za bh. tim Sarić je upisao već osam nastupa i postigao jedan pogodak a u narednih nekoliko dana očekuju ga još dva susreta pa je zanimljivo čuti njegovo razmišljanje o razlikama između prijateljskih i kvalifikacionih utakmica.

- Sigurno da nam je bitnija utakmica sa Sjevernom Irskom, ali svaki meč je važan na svoj način pa tako i ovaj sa Turskom, zbog atmosfere. U obje utakmice ćemo ući maksimalno kako bismo napravili što bolji rezultat, a to su pobjede. U odnosu na onaj meč u Belfastu mogu reći da je značaj isti, ali utakmice će se sigurno razlikovati. U prvom duelu nismo bili na željenom nivou, na kojem možemo i trebamo biti. Nismo odgovorili na najbolji način na igru Sjeverne Irske, ali sada će biti drugačije i više ćemo se mi pitati - smatra Sarić, koji nastupa za južnokorejski Suwon Bluewings. Kaže da je zadovoljan igrama u klubu.

- Zadovoljan sam, igram svaku utakmicu. Najbitnije je da sam standardan i zdrav a nastojim da u svakom susretu pružim sve od sebe, što se prepoznaje i cijeni - veli 28-godišnji Dubrovčanin, koji dodaje da u Koreji nema puno slobodnog vremena.

- Nemam mnogo slobodnog vremena jer igramo srijedom i vikendom. Mimo toga uglavnom sam sa djevojkom koja je sa mnom tamo, tako da svaki trenutak koji imam provedemo zajedno. Kad imaš nekoga, mnogo je lakše podnijeti i udaljenost kao i navići se na novu sredinu.

Kakva je hrana?

- Hrana je dobra, ali ljuta. Uzmem ponekad neko korejsko jelo, a ima i evropske hrane. Naravno, nema ćevapa i pita, ali sve drugo ima. Supe su im dobre, ali koriste puno svoj kimči ljuti i kiseli kupus koji mi se ne sviđa.

Šta je Sarić  naučio od korejskih riječi?

- Znam se zahvaliti na korejskom, jer se oni puno zahvaljuju. Druge riječi ne znam jer im je jezik težak - poručio je Sarić i konstatovao da sada nema posebne uzore u sportu.

- Sada nemam, ali kao dijete uvijek sam se divio Zidaneu. To je igrač koji je obilježio moje djetinjstvo - zaključio je bh. reprezentativac.