open-navfaktor-logo
search
Daljnji koraci
Sastanak opozicionih stranaka u Velikoj Kladuši zbog opoziva Fikreta Abdića
Predstavnici opozicionih stranaka u Općinskom vijeću Općine Velika Kladuša sastat će se kasno poslijepodne kako bi razgovarali o daljnjim koracima kada je u pitanju opoziv načelnika Fikreta Abdića i eventualnim opstrukcijama do kojih bi moglo doći.
02.09.2021. u 13:25
get url
text

Da će biti sastanak potvrdio je Asim Veladžić, predsjednik Kluba vijećnika SDA.

Inicijativu za opoziv Abdića, načelnika Velike Kladuše i osuđenog ratnog zločinca koji je kaznu zatvora odležao u Hrvatskoj, potpisalo je 12 vijećnika opozicionih stranaka i predalo je 12. augusta u proceduru. Rok u kojem se treba održati sjednica Općinskog vijeća i glasati o opozivu je 30 dana, što znači da istječe za manje od deset dana.

Ipak, još nije poznato kada će biti održan sastanak kolegija Općinskog vijeća i dogovoren datum sjednice.

VEZANI TEKST - Podržali su, ali imaju sumnje: Zašto vijećnici SDP-a nisu potpisali inicijativu za opoziv Fikreta Abdića

- Kolegij Općinskog vijeća očekujemo u prvoj polovini septembra – kazao je Veladžić.

Inicijativu za opoziv potpisalo je pet vijećnika SDA, po dva vijećnika Naše stranke i NES-a, jedan iz DNZ-a, te dva nezavisna vijećnika. 

Tri vijećnika SDP-a nije potpisalo iako su za opoziv Abdića. U SDP-u su bili stava da prvo treba dogovoriti kandidata za novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća koji bi bio izabran na istoj sjednici kada i inicijativa za smjenu načelnika. 

Procedura je takva da, ako Općinsko vijeće prihvati opoziv, slijedi referendum. No načelnik ima tri dana roka da zatraži preispitivanje odluke, čime "kupuje" još 30 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.