open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Saudijska Arabija domaćin Azijskih zimskih igara 2029. godine
Saudijska Arabija će biti domaćin Azijskih zimskih igara 2029. godine koje će organizovati u Neomu, futurističkom megapolisu koji se gradi u sjeverozapadnom dijelu države, objavilo je u utorak Azijsko olimpijsko vijeće (OCA).
04.10.2022. u 14:09
get url
text

Prijedlog Saudijske Arabije je "jednoglasno odobren" tokom 41. Generalne skupštine Olimpijskog vijeća Azije (OCA) u utorak.

- Trojena će biti prvi zapadnoazijski grad koji će biti domaćin Zimskih azijskih igara - saopćeno je iz OCA-e.

Saudijski ministar sporta princ Abdulaziz bin Turki Al-Faisal pozdravio je ovu odluku kao "veliku pobjedu za saudijsku naciju i zemlje Zaljeva".

- Trojena će biti cjelogodišnja destinacija za zimske sportove... Ona će naglasiti ogroman potencijal i veliku infrastrukturu Saudijske Arabije za organizaciju sportskih takmičenja na međunarodnom nivou - rekao je Al-Faisal.

Smješten na obalama Crvenog mora, prema procjenama projekt Neom vrijedi nekoliko stotina milijardi dolara.

Azijske zimske igre bi se trebale održavati u Trojeni, planinskom sektoru Neoma gdje se temperature zimi spuštaju ispod nula stepeni Celzijusa.

U sklopu Trojene, koja bi trebala biti završena 2026. godine, nalazit će se skijaške staze koje će biti otvorene tokom cijele godine, umjetno slatkovodno jezero, kolibe, vile, luksuzni hoteli...

Iz OCA-e su naveli da Azijske zimske igre obuhvataju natjecanja u skijanju, snowboardu, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju, u ukupno 47 sportova od čega je 28 na snijegu, a 19 na ledu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.