open-navfaktor-logo
search
Povodom 8. marta
Savez samostalnih sindikata: Prava žena u BiH ugroženija nego ranije, njihov položaj u društvu sve teži
Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan žena koji je nastao kao rezultat višedecenijske borbe žena za ravnopravan položaj u društvu i zaštitu njihovih osnovnih ljudskih prava, a iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine ističu da su prava žena u BiH ugroženija nego prethodnih godina, te da je njihov položaj u društvu svakodnevno sve teži i  teži.
08.03.2020. u 08:38
get url
text
žene, cvijeće, osmi mart

- To je razlog zašto umjesto klasične čestitke za njihov dan našim majkama, sestrama, kćerkama, suprugama, kolegicama, prijateljicama, saradnicama, komšinkama, sugrađankama, Savez samostalnih sindikata BiH upozorava sve društvene aktere, posebno one iz izvršne i zakonodavne vlasti, da se ovakvo stanje ne smije održavati, već da se mora hitno mijenjati. Mora se ukinuti svakodnevna diskriminacija žena u svim segmentima života. Neprihvatljivo je da davno stečena prava žena budu ugrožena u 21. stoljeću, a to se definitivno dešava – navode.

Ističu, također, da se mora ukinuti praksa da su žene manje plaćene od muškaraca za isti posao.

- Mora se ukinuti diskriminacija žena na tržištu rada, posebno onih koje planiraju osnivanje porodice i rađanje djece, moraju se zaštititi trudnice i porodilje i osigurati im se sigurna egistencija tokom izostanka sa posla zbog porođaja ili čuvanja trudnoće, mora se stati u kraj seksualnom uznemiravanju i mobingu na radnim mjestima. Nažalost, svjedoci smo svakodnevnih slučajeva nasilja u kojem su žrtve žene i taj broj je u konstantnom porastu, a sve više je i seksističkih ispada pozicioniranih muškaraca u svim medijima – kazali su iz Sindikata.

Poručuju i da je zabrinjavajuće mali broj žena na pozicijama na kojima se donose odluke.

- Sve ovo su problem s kojima se moramo suočiti i koje moramo iskorijeniti ukoliko želimo da naša djeca odrastaju u zdravom društvu. Nadamo se da ćemo naredni 8. mart dočekati u boljem, zdravijem, ekonomski stabilnijem bh. društvu u kojem će prava žena biti poštivana, naše majke zaštićene, naše kolegice ravnopravne i naše kćerke zadovoljne – zaključuju povodom 8. marta iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.