- Smatramo da sve strane, stranke i pojedinci trebaju istinski zagovarati razgovor i saradnju, poštujući demokratske principe i prakse, što predstavlja jedini racionalan put. SBB ne pristaje na dodatne etničke podjele Bosne i Hercegovine niti prihvata teritorijalne reinkarnacije i nastajanje bilo kakvih "trećih entiteta" i posljedičnih "jedinica". To, u biti, otkriva tajne agende i suicidalnu namjeru podjele Bosne i Hercegovine na tri dijela, na način koji omogućava da plemenske poglavice nastave višedecenijsku jalovu vlast nad građanima koji masovno odlaze i bježe od neuspješne vlasti u inozemstvo - saopćili su.

SBB smatra da se opći izbori 2022. godine trebaju održati te da u tom smislu nema mjesta političkim ultimatumima.

- Bitno je da postoje svi zakonski preduvjeti za organizaciju fer izbora. Eventualni bojkot izbornog procesa i neizlazak na izbore pravo je svakog pojedinca ili grupe, ali opstrukcija organizacije i onemogućavanje održavanja izbora na kojem žele da učestvuju drugi politički subjekti i građani prelazi u domen krivične odgovornosti - saopćeno je iz SBB-a.

SBB poziva na mudrost, odgovornost i nastavak dijaloga i  političke pregovore pod još većom i energičnijom medijacijom predstavnika zvaničnog Washingtona i Brisela.

- Ta pomoć je sudbonosna u iznalaženju najboljih mogućih rješenja u smislu provođenja presuda Međunarodnog suda za ljudska prava i drugih pravosudnih institucija kako bi bila zagarantirana sva demokratska prava svakom građaninu i narodu na cijeloj teritoriji BiH. Bosna i Hercegovina je država i Bošnjaka, i Srba, i Hrvata, ali i svih građana, pa smatramo da tolerantniji međusobni pristup i razgovori nemaju alternativu. Sve drugo vodi ka opasnoj eskalaciji za koju svako ponaosob treba snositi krivičnu i svaku drugu političku odgovornost - zaključuju u saopćenju.