- Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontroliše provođenje Dejtonskog sporazuma – kazao je Schmidt u intervjuu BN TV.

Poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- Visokog predstavnika bira Vijeće za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju - kazao je Schmidt te dodao da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno uradi nešto dobro za sve.

- Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome učestvuju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe - kazao je Schmidt.

Govoreći o blokadi vlasti koja je nastala zbog Zakona o negiranju genocida, Schmidt poručuje da dobro poznaje krize u BiH te da razgovara sa ljudima i da je u političkom smislu važno da sagovornici budu i nosioci vlasti i to će biti.

- Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada posmatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari - kazao je Schmidt.

Na pitanje da li je bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da sa njim razgovaraju, on odgovara potvrdno, ali nije htio precizirati detalje. 

- Neću vam reći ko me je kontaktirao. Čini mi se da u ovoj zemlji sve što bi trebalo da bude povjerljivo nekako dospije u javnost - kazao je on. 

Kaže da ima veliko poštovanje za sve izabrane ljude, ali isto tako očekuje, kako je rekao, poštovanje i za sebe.

- Interes Republike Srpske i Federacije BiH trebalo bi da bude isti. Njihov interes treba biti ekonomski razvoj, a da bi to postigli morate razgovarati - kazao je Schmidt navodeći da daje podršku "Otvorenom Balkanu"...

Kada je u pitanja utjecaj Turske, Srbije i Hrvatske na BiH, on kaže da te zemlje igraju važnu ulogu i dodaje:

- Ali, ipak će stvari ostati pri tome da Evropska unija i međunarodna zajednica na osnovu Dejtonskog sporazuma igraju ulogu koja je važna i dio cijele ove priče - kazao je visoki predstavnik. 

On kaže da je put Bosne i Hercegovine ipak od Dejtona ka Briselu.

Što se tiče bonskih ovlaštenja, on je rekao da je to "alat visokog predstavnika u BiH, koji mu stoji na raspolaganju".

Takođe, je rekao da je za BiH važna vladavina prava i da tome treba posvetiti pažnju.

Govoreći o utjecaju zemlje odakle dolazi, kazao je da će se angažovati da Njemačka pomogne razvoju, ne samo BiH, nego i regionu, bez obzira ko će biti novi kancelar umjesto Angele Merkel, jer poznaje, kako naglašava, sve kandidate za tu funkciju.