open-navfaktor-logo
search
Čest gost u Srbiji
Schmidt otkrio o čemu razgovaraju: Sa Vučićem u Beogradu stavim geografske karte na sto...
Visoki predstavnik Christian Schmidt od kada je preuzeo ovu funkciju čest je gost Beograda. Sastaje se kako sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tako i sa premijerkom Anom Brnabić i patrijarhom SPC-a Porfirijem.   
23.12.2022. u 13:46
get url
text

Nije nikakva novina put u Beograd. I Schmidtov prethodnik Valentin Inzko tokom svog 12-godišnjeg mandata sastajao se sa srbijanskim zvaničnicima jer je Dejtonskim sporazumom preciziran mandat visokog predstavnika, između ostalog, "da ostvaruje bliske kontakte sa stranama potpisnicama Sporazuma u cilju afirmiranja punog poštivanja svih civilnih aspekata Sporazuma". 

Naravno, sad je pitanje šta podrazumijeva puno poštivanje svih civilnih aspekata i uključuje li to ono o čemu Schmidt razgovara sa Vučićem. 

Gostujući u emisiji Mat na BNTV, Schmidt je govorio o svojim sastancima u susjednoj državi. Kazao je da se viđao sa Vučićem, te da su imali pragmatične razgovore o temama koje se tiču Bosne i Hercegovine. Sa Vučićem, kazao je on, nikada ne razgovaraju o pojedincima, nego o poslu, infrastrukturi i saobraćaju.

- Manje razgovaramo o ljudima, govorimo o poslu. Stavimo geografsku kartu na sto i gledamo gdje fali kakav put kojim bi se zemlje povezale. Razgovarali smo na temu onoga što Vučić naziva Otvoreni Balkan, a ja to nazivam Berlinski proces. 

Gospodin Vučić po tom pitanju ima svoje probleme i kada je riječ o Kosovu, ali ja upravo savjetujem da se ti problemi ne prenose na Bosnu i Hercegovinu i obrnuto bih isto tako svim politički odgovornim osobama preporučio da se sa važnim susjedom Srbijom ostvaruju ti kontakti. Na kraju, povećao se promet roba i trgovine sa Srbijom. To su dakle određeni pomaci koje smo osjetili u novembru na konferenciji u Berlinu, da se pomjera u BiH, i to su stvari o kojima razgovaram sa Vučićem - rekao je Schmidt. 

Istakao je jako dobre i konstruktivne kontakte koje je posljednjih sedmica imao sa Brnabić, te najavio uskoro novi sastanak sa premijerkom Srbije. 

Suzbijanje korupcije je najvažnije pitanje u Bosni i Hercegovini, rekao je visoki predstavnk. Optimistično je najavio "pokazivanje zuba korumpiranim političarima, sudijama, tužiocima".

- Imam informacije da ovaj ili onaj političar smatra da telefonskim pozivom ili lijepim riječima može uraditi bilo šta, tome se jasno moraju pokazati zubi, protiv toga se mora boriti. I to je nešto što će se mnogo više suzbijati u narednom periodu - poručio je Schmidt.

- Građani BiH zaslužili su status zemlje kandidata za Evropsku uniju. Ovo je prilika da politički lideri rade u korist ljudi u BiH, na poboljšanju njihovog života - mišljenja je Schmidt. 

- Politika malo kaska za ljudima ovdje i trebalo bi zajedno da krenemo naprijed. Ja se nadam da će nakon izbora u BiH u oba entiteta doći do pomaka - rekao je on. 

Od novih vlasti u BiH on očekuje da brzo formiraju vlade, ali i da što prije počnu da rade na rješavanju 14 prioriteta EU-a. 

Rekao je da nema nikakav kontakt sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom,

- Nisam dobio od njega poziv u posljednje vrijeme, ni na skijanje, a ako želi, možemo se sastati i na Jahorini - poručio je. 

Najavio je da će pravoslani Božić da provede sa Srbima u Sabornoj crkvi u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.