- Dan nezavisnosti, 1. mart je državni praznik Bosne i Hercegovine. On svoju zakonitost crpi iz vrlo jasne dejtonske odredbe koja kaže da važi kontinuitet pravnih propisa Republike BiH u svim slučajevima gdje nije napravljen dejtonski aranžman, što uključuje i Dan nezavisnosti - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su potpuno netačne izjave gradonačelnika Milića da je slavljenje Dana nezavisnosti kršenje Zakona o praznicima Brčko Distrikta, jer Dan nezavisnosti je državni praznik, koji je utvrđen državnim zakonima, i on ne mora biti utvrđen pravnim aktima nižih administrativnih jedinica.

- Štaviše, bilo bi potpuno apsurdno da jedinice lokalne samouprave poput općina i Distrikta donose zakone u kojima će utvrđivati državne praznike. To je isključiva nadležnost državnih organa, i niže administrativne jedinice imaju samo da poštuju državne praznike. Što se tiče same zastave, želimo podsjetiti gradonačelnika i nedvosmislenu odredbu iz člana 3. Statuta Distrikta, koja kaže: "Distrikt nema drugu zastavu i grb izuzev zastave i grba Bosne i Hercegovine". Koje dakle druge zastave da ističemo u Brčkom osim ove?! - stoji u saopćenju.

Ključna stvar u svemu ovome, kako se navodi, je da nervozna reakcija dolazi od gradonačelnika, koji je 10. januara ove godine, prostirao crveni tepih za Milorada Dodika i Radovana Viškovića, isticao srpske zastave, te organizirao institucionalno slavljenje 9. januara, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

- Očekujemo da i OHR iznese svoje mišljenje povodom ovog pokušaja gradonačelnika Brčkog da izvrši pravno nasilje i nasrće na ustavnopravni poredak u Brčkom - saopćili su iz SDA Brčko.