VEZANI TEKST - Dodik: Ako CIK ne podnese ostavku, blokirat ćemo izbore 2022, Bošnjaci urušavaju međunacionalne odnose 

- Netačne su i maliciozne Dodikove tvrdnje da se Bošnjaci u entitetu RS ne mogu požaliti na svoj status, naročito uzimajući u obzir da je u Srebrenici još jednom ponovio kako nema namjeru prestati uskraćivati pravo bošnjačkog naroda na korištenje bosanskog jezika. Tvrditi da Bošnjaci u entitetu RS žive stabilno, mirno i da ih niko ne uznemirava, u okolnostima u kojima su desetine slučajeva napada, pa čak i ubistava bošnjačkih povratnika još uvijek neriješene je uvreda za sve žrtve tih napada, ali i jako loša poruka svima onima koji se svakodnevno suočavaju sa prijetnjama, pritiscima, uskraćivanjem prava i svim ostalim vrstama diskriminacije kojima su Bošnjaci u entitetu RS izloženi - navode iz SDA.

Naročito je licemjerno, kako dodaju, iznositi takve tvrdnje u okolnostima u kojima počinitelji ratnih zločina nad Bošnjacima slobodno šetaju entitetom RS, u kojima se odlikuju osuđeni ratni zločinci i u kojima se čak institucije nazivaju po imenima zločinaca.

- Govoriti o slobodama, pravima i poštivanju drugih naroda, a uporedo kao "dan RS-a" slaviti datum na koji su počeli masovni progoni, silovanja i ubijanja nesrba, dovoljno govori o stvarnom odnosu vlasti entiteta RS prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalima - ističu iz SDA i dodaju:

"O tom odnosu govori i procentualno učešće Bošnjaka u ukupnom broju zaposlenih u institucijama entiteta RS. U tom bosanskohercegovačkom entitetu živi 14 posto Bošnjaka, a u institucijama  RS ih je zaposleno manje od dva posto".