open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Milanovićeve izjave su prijetnja stabilnosti i miru u cijelog regiji
Svakodnevne izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, kojima se flagrantno miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, s omalovažavanjem govori o njoj i vrijeđa Bošnjake, mogu samo odmoći prijeko potrebnom popravljanju odnosa između dvije zemlje i izazvati dodatne nepotrebne tenzije, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).
23.05.2022. u 15:16
get url
text

Iz ove stranke navode da su njegove najave o tome da 'jesen neće biti mirna', pa i huškanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine da krenu u "osnivanje samouprave", prijetnja stabilnosti i miru u cijeloj regiji. 

- Milanović bi morao biti svjestan da zagovaranje ratnih ciljeva oživljavanjem tzv. "Hrvatske republike Herceg-Bosne", može imati nesagledive posljedice. Pokušaj kreiranja etnički čistog hrvatskog entiteta na tlu države Bosne i Hercegovine završio je presudom protiv kompletnog političkog i vojnog vrha tzv. "Herceg-Bosne", kao i dijela političkog i vojnog vrha Hrvatske za udruženi zločinački poduhvat (UZP) - upozoravaju iz SDA.

Kako nadalje navode, bilo bi neophodno da predsjednik Hrvatske pažljivo pročita presudu Haškog tribunala kojom su presuđeni Jadranko Prlić, Milivoj Petković, Bruno Stojić i drugi, da se suoči sa zločinima koji su počinjeni u ime ideje koju on trenutno zagovara.

- Od Milanovićevih istupa korist nema niko, osim možda njega i njegove lične kampanje. Štetu mogu imati svi, a ponajviše oni koje svojim izjavama ohrabruje da pokušaju ostvariti neostvarive ciljeve podjele Bosne i Hercegovine - poručuju iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.