open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
SDA: Nadležne institucije, a ne Dodik, odlučuju gdje će biti izmješteni migrantski centri
Neodržive su i teze da je Ministarstvu sigurnosti po ovom pitanju potrebno odobrenje općinskih ili generalno nižih nivoa vlasti ili odobrenje lokalnih zajednica, pa čak i pojedinih sela, navodi se 
23.10.2019. u 15:57
get url
text

SDA osuđuje licemjerne izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po pitanju migrantske krize, koje očigledno imaju za cilj samo produbljenje ovog problema, saopćili su iz te stranke. 

-Dodik je duži period deklarativno zagovarao rješavanje migrantske krize, a istovremeno na političkom planu radio je sve da blokira bilo kakvo rješenje. To pokazuju i njegove posljednje izjave, u kojima se protivi izmještanju migrantskih centara iz urbanih područja USK, pri tome šireći teorije zavjere i međunacionalnu mržnju.

Dodikov jedini cilj jeste da usmjeri težište migrantske krize isključivo na urbane centre s bošnjačkom većinom, kako bi ih destabilizirao i njihovim građanima napravio sigurnosni problem i otežao život.

Nedopustivo je da se, umjesto sigurnosnih koriste etnički i politički kriteriji, i da se teret migrantske krize usmjerava isključivo prema urbanim centrima USK u kojima većinom žive Bošnjaci. Bošnjaci nisu pozvali migrante da dođu u BiH, već EU, i odgovornost za rješavanje ovog pitanja imaju svi u državi BiH u saradnji sa EU a ne samo općine s bošnjačkom većinom.

Neodržive su i teze da je Ministarstvu sigurnosti po ovom pitanju potrebno odobrenje općinskih ili generalno nižih nivoa vlasti ili odobrenje lokalnih zajednica, pa čak i pojedinih sela. Jesu li za postojeće migrantske centre u USK postavili kao uslov odobrenje lokalnih vlasti ili građana Bihaća, Kladuše i drugih gradova?

Državne institucije nadležne za ovo pitanje, a ne Dodik, moraju donijeti odluke o rasporedu migrantskih centara, na temelju sigurnosne analize i profesionalnih kriterija, što znači da migrantskim centri ne mogu biti u gradskim područjima kao što nisu nigdje u Evropi - navodi se u saopćenju SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.