- Takav nastup potreban je i u razgovorima o reformi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kao i zajednički odgovor na dilemu da li uopće razgovarati o toj temi dok se ne deblokira rad državnih institucija i ne zaustavi napad na ustavno-pravni poredak - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da političke stranke iz probosanskog bloka, koje zajedno imaju više od 800.000 glasova i skoro 60 posto ruku u Predstavničkom domu PS BiH, moraju u ovakvoj situaciji ostaviti po strani svaki pojedinačni stranački interes i pokazati zrelost i jedinstvo.

- Takav pristup bi trebalo da pokažu i relevantni akteri iz intelektualne, stručne i medijske zajednice. To s pravom očekuje i velika većina građana naše domovine. Naša poruka o jedinstvu i snazi smanjit će šanse da dođe do loših scenarija i obeshrabrit će snage koje nasrću na BiH, a istovremeno će biti i jasna poruka prijateljima u međunarodnoj zajednici.

Stoga je, ističu iz SDA, u narednim danima neophodno kroz otvoren dijalog svih relevantnih aktera koordinirati aktivnosti probosanskog bloka i poduzeti zajedničke korake.

- Potpuno je nebitno ko će formalno inicirati razgovore i gdje će oni biti održani, niti bi oni smjeli biti korišteni za bilo kakve partikularne političke interese. Da bi se izbjegle bilo kakve dileme po ovom pitanju, SDA predlaže da sastanke formalno sazovu članovi Predsjedništva BiH. U zaštiti Bosne i Hercegovine, njenog ustavno-pravnog poretka i institucija, ne bi smjelo biti podjele na poziciju i opoziciju, jer je riječ o sudbonosnim pitanjima koji se tiču svakog građanina ove zemlje, ali i generacija koje dolaze poslije nas - zaključili su iz Stranke demokratske akcije.