open-navfaktor-logo
search
Bista Koljeviću
SDA: Slika Dodika sa ratnim zločincem pokazuje svijetu šta je problem u BiH
Posebno zapanjuje prisustvo osuđenog zločinca Momčila Krajišnika. Svjetskoj javnosti, koja već intenzivno upozorava na slavljenje ratnih zločinaca u RS-u, današnja slika Dodika sa osuđenim ratnim zločincem Krajišnikom, bit će još jedan dokaz sa čime imaju posla u BiH
14.11.2019. u 13:44
get url
text
get url
text

Otkrivanje biste Nikoli Koljeviću u Banjoj Luci predstavlja novi skandalozan i anticivilizacijski čin veličanja ratnih zločinaca od strane vlasti entiteta RS, navode iz SDA.

Bista Koljeviću, nekadašnjem potpredsjedniku Republike Srpske i jednom od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjoj Luci, u prisustvu najviših zvaničnika tog entiteta. 

-Nikola Koljević je po haškoj presudi Radovanu Karadžiću određen kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je doveo do monstruoznih zločina i najtežih povreda međunarodnog humanitarnog prava.

Učešće člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u glorificiranju takve ličnosti predstavlja novo vrijeđanje žrtava, kršenje vladavine prava i presuda međunarodnih sudova, te dalja politička samoizolacija Dodika, koji je već formalno na američkoj crnoj listi, a nezvanično i na još nekim.

Posebno zapanjuje prisustvo osuđenog zločinca Momčila Krajišnika. Svjetskoj javnosti, koja već intenzivno upozorava na slavljenje ratnih zločinaca u RS-u, današnja slika Dodika sa osuđenim ratnim zločincem Krajišnikom, bit će još jedan dokaz sa čime imaju posla u BiH.

Veličanje ratnih zločinaca predstavlja direktnu prijetnju stabilnosti i miru, te predstavlja alarm za institucije nadležne za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju SDA. 

Ovo je novi prst u oko OHR-u i PIC-u, navode iz SDA i dodaju  da je "krajnje vrijeme da OHR realizira svoja obećanja u suočavanju sa negatorima genocida i glorifikatorima ratnih zločinaca u BiH koji ugrožavaju mir i uspostavljanje međunacionalnog povjerenja u BiH".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.