Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, koja je jučer predstavljena u Skupštini te zemlje, ukazuje da Srbija još uvijek pogrešno tumači Dejtonski mirovni sporazum, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA). 

U saopćenju se navodi da tretiranje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kao prioriteta u strategiji nacionalne odbrane Srbije, predstavlja očiglednu zamjenu teza.

- BiH nikada nije ugrožavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već je upravo bilo suprotno.  Unutrašnji odnosi BiH nisu nikakva prijetnja odbrani Srbije, te njihovo uvrštavanje u strategiju odbrane predstavlja još jedan izraz paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva odbrane Srbije prema BiH - navode iz SDA. 

Dodaje se i da Srbija nije nikakav garant Dejtona, već je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini.

- Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD-om, a pokušaj Ministarstva odbrane Srbije da Srbiju svrsta u taj red velikih sila ukazuje samo na nerealne pretenzije zvaničnog Beograda. Kada se već referiše na Dejtonski mirovni sporazum, Ministarstvo odbrane treba prije svega da u svoje akte uvrsti prvi član Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana "da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju SDA.

Obrazlažući u Skupštini Srbije strategiju odbrane, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je rekao da su odbrambeni interesi Srbije: zaštita suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, zaštita sigurnosti Srbije i njenih građana, očuvanje mira i sigurnosti u regionu, unapređenje nacionalne sigurnosti kroz proces eurointegracija, vojna neutralnost i saradnja sa drugim državama u oblasti sigurnosti.

Vulin je posebno istakao da se prvi put u strategiji odbrane spominje "očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svijetu".