open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
SDBiH: Učešće u novoj Vladi TK uvjetovat ćemo setom principa
Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine svoje učešće u novoj Vladi Tuzlanskog kantona uvjetovat će setom principa, među kojima je promptno i bezuvjetno poništenje odluke prethodne vlasti o povećanju plaća ministrima i zastupnicima, saopćio je SDBiH.
15.02.2022. u 12:36
get url
text

Smatraju da teško socijalno stanje većine građana TK ne dozvoljava ovakvo postupanje i da vlast mora pokazati socijalnu senzibilnost.

- Insistirat ćemo na snažnoj pronatalitetnoj politici, a prije svega na provođenju usvojene skupštinske inicijative "naknade za porodilje". Kroz svoje skupštinsko djelovanje, tražit ćemo racionalizaciju i smanjenje parafiskalnih nameta za privredu, koje se prije svega ogleda u ukidanju parafiskalnog nameta "naknade za općekorisne funkcije šuma" - dodali su.

VEZANI TEKST - Nakon smjene Vlade TK: SDA vodi procese, najavljuju da će vrlo brzo ponuditi ime mandatara

Zalagat će se, kako navode, za depolitizaciju obrazovanja i tražiti da se isprave režimske nezakonite smjene više od 120 direktora u osnovnim i srednjim školama TK, na način da se postupak vrati u prethodno stanje prije nezakonitih smjena. Na ovaj način izbjeći će se mnoge tužbe i naknade šteta koje bi išle nauštrb građana TK.

- Također, zahtijevat ćemo da se poslovanje kao i imenovanja u strateški važnim ustanovama kao što je UKC Tuzla vrati u zakonske okvire, a ne da se na rukovodeća mjesta kao što je to radila prethodna Vlada imenuju osobe koje ne zadovoljavaju zakonske uvjete, sa sumnjivim doktoratima, sa neakreditovanih fakulteta. Istinski ćemo se boriti protiv nepotizma i zapošljavanja najbližih srodnika zastupnika, ministara i stranačkih funkcionera, a ne deklarativno kako je to radila prethodna vlast. U javnosti su pričali da su protiv nepotizma, korupcije, a iza kulisa bez konkursa, zapošljavali najbliže srodnike i bavili se sistemskom korupcijom. Tako da su pojedini funkcioneri, koji su upravljali prethodnom skupštinskom većinom, završili na američkoj crnoj listi - ističu u saopćenju.

Ispravnom politikom, dodaju, zadržat će prave stručnjake na njihovim radnim mjestima, a ne da ih kvazi stručnjaci, stranački "jurišnici" tjeraju sa Klinike.

- Za našu podršku i učešće u novoj skupštinskoj većini i Vladi TK jedan od ključnih uvjeta bit će da mandatar Vlade mora biti stručna i općeprihvatljiva osoba, a ne samo prihvatljiva stranci iz koje dolazi - zaključili su.

Vlada TK pala je jučer, a premijer Kadrija Hodžić podnio je ostavku pošto je postalo jasno da je Vlada izgubila podršku Skupštine. Krenuo je proces formiranja nove Vlade Tuzlanskog kantona, čiji bi premijer trebao biti iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.