open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
SDP, NiP i NS: Pozivamo SDA da potvrde iskrenost svojih namjera konkretnim djelima
Povodom posljednjeg saopštenja Stranke demokratske akcije (SDA), kojim se probosanske stranke pozivaju na jedinstvo zbog posljednjih nasrtaja na suverenitet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS) pozivaju SDA da potvrde iskrenost svojih namjera konkretnim djelima kojim će se ograditi i od vlastitih postupaka iz prošlosti koji su značajno doprinijeli obimu krize u kojoj se država nalazi.
14.12.2021. u 20:17
get url
text

- Smatramo da u aktuelnom trenutku nije dovoljno niti preporučljivo djelovanje na suzbijanju krize i vraćanje procesa odlučivanja u institucije sistema svesti na okvire Federacije BiH. Uvjereni smo da ključ rješenja trenutnog stanja koje prijeti da državu i njene građane odvede u još dublji haos, nesreću, beznađe i siromaštvo, leži u saradnji sa političkim subjektima sa sjedištem u bosanskohercegovačkoj administrativnoj jedinici RS. To se odnosi na one stranke koji su pokazale dovoljnu razinu odgovornosti za budućnost svoje djece i usprotivile se srljanju SNSD-a i Milorada Dodika u avanturu sa pogubnim posljedicama po sve građane države, a naročito one iz entiteta RS - kažu u saopćenju.

Isključivanje ovih subjekata iz razgovora o iznalaženju rješenja za trenutno stanje, dodaju, može samo produbiti i potvrditi podjele i ojačati pozicije Milorada Dodika i njegovih saveznika.

- Što se tiče djelovanja stranaka koje nisu dio većine na državnoj razini, a koje zagovaraju zaštitu jedinstva i suvereniteta Bosne i Hercegovine, svi smo već pokazali jedinstvo i koordinaciju potpisivanjem seta zaključaka kojim su jasno precizirani principi djelovanja i politički prioriteti u aktuelnom trenutku. Od tih zaključaka mi nećemo odustati. Deblokada institucija i povratak odlučivanja u institucije sistema nema alternative - navode SDP, NiP i NS.

SDA je svojim glasovima omogućila SNSD-u i HDZ-u BiH ukupnu većinu, ističu u saopćenju, odnosno kontrolu nad 8 od 15 članova Doma naroda BiH.

- Bez SDA-ove podrške, ni SNSD ni HDZ također ne bi imali ni kontrolu nad entitetskim glasanjem u u tom domu, a upravo im kombinacija ova dva faktora daje apsolutnu moć da blokiraju sve što žele na državnom nivou, a i da usvoje u samom Domu naroda. Ovaj odnos snaga je u velikoj mjeri doprinio da ove dvije stranke koriste poklonjenu moć za rušenje države i blokadu svih procesa - navode u saopćenju.

Zato želimo jasno naglasiti, navode, kako je neospornom napadu na ustavni poredak, Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine od strane SDA-ovih partnera i trenutnom stanju u zemlji svojim postupcima u značajnoj mjeri doprinijela upravo SDA.

- Zato djeluje pomalo naivno od SDA pozivati druge političke partije da podijelimo odgovornost za njihove greške. Da li to znači da ih trebamo amnestirati od pogrešne politike, evidentnog kriminala i korupcije koje se odvija pod njihovim okriljem? Mi ćemo kao opozicija stajati iza principa izgradnje države Bosne i Hercegovine i jačanja njenih institucija i na tako nešto nas ne treba niko pozivati - zaključuju SDP, NiP i NS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.