open-navfaktor-logo
search
Javne nabavke
Sebija Izetbegović dala iskaz Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka
Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, svjedočila je u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a u vezi s javnim nabavkama tokom pandemije. 
04.09.2020. u 14:45
get url
text

Tužilaštvo BiH vodi istragu u vezi s nabavkom 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, a koji su kupljeni u Kini posredstvom firme "Srebrena malina". 

Izetbegović je na poziv Tužilaštva BiH dala iskaz u svojstvu svjedoka, a u vezi s nabavkama tokom pandemije i primjenu zakonskih propisa koji olakšavaju javne nabavke. KCUS, kao što je poznato, nije imao značajnije nabavke, a u kojima je primjenjivan član 10. Zakona o javnim nabavkama, za čiju primjenu Agencija za javne nabavke nikada nije dala precizno objašnjenje.

Kako Faktor saznaje iz više izvora, uključujući i Tužilaštvo BiH, Izetbegović nije detaljnije pitana u vezi s nabavkama u okviru predmeta "Respiratori".

Tužilaštvo u ovom slučaju sumnjiči vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića, federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka te direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak.

Do sada je Tužilaštvo BiH u okviru istrage saslušalo veći broj svjedoka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.