open-navfaktor-logo
search
Nalaz vještaka
Sefić "golfom" jurio 102,6 km/h kada je ubio studentice Selmu i Editu
Golf Sanjina Sefića, u trenutku naleta na pješakinje Selmu Agić i Editu Malkoč, kretao se brzinom od 102,6 km/h.
29.01.2020. u 10:20
get url
text

Naveo je to u svom nalazu vještak saobraćajne struke Nedim Kamenjašević, čije izlaganje je u toku u Kantonalnom sudu u Sarajevu. On je u nalazu, između ostalog, naveo i da su u trenutku nesreće djevojke bile na pješačkom prijelazu na kolovozu ulice Zmaja od Bosne.

Sefić je, krećući se u pravcu Marijinog Dvora, direktno udario Selmu Agić, čije tijelo je djelimično ublažilo udar u Editu Malkoč, a potom je došlo do nabačaja pješaka na vozilo. Tijelo Selme Agić, koja je poginula na mjestu, nađeno je na 36 metara od mjesta udara, što svjedoči o kojoj silini udara se radilo.

U toku je pauza, nakon čega će vještak nastaviti s izlaganjem nalaza.

Novo suđenje u predmetu protiv Sefića i drugih počelo je početkom jula prošle godine, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu presudu izrečenu Sefiću (prvostepeno osuđen na 14 i po godina) i drugima 26. septembra 2018. godine i predmet vratio sudu na ponovno suđenje.

Prema preciziranoj optužnici, koju je na jednom od ranijih ročišta pročitala tužiteljica Jasminka Knežević, Sanjin Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, "golfom 6", krećući se brzinom od oko 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sefić je, prema tužbenim navodima, u noći s 10. na 11. oktobar 2016. godine preko Graničnog prijelaza Uvac prešao u Srbiju, odakle je izručen u januaru 2017. godine.

Preciziranom optužnicom, "pooštrena" je kvalifikacija koja se odnosi na drugu tačku optužnice, odnosno na okolnost da je optuženi propustio da ostane na licu mjesta (Sefić se preciziranom optužnicom tereti za neukazivanje pomoći povrijeđenim osobama iz člana 337 KZ FBiH, ali za razliku od prvobitne optužnice, na teret mu se stavlja stav 2 ovog člana zakona, odnosno djelo koje je za posljedicu imalo tešku tjelesnu povredu ili smrt osobe, a za šta je zaprijećena teža kazna, op. a.).

Tome se usprotivio Sefićev branilac advokat Kerim Čelik, navodeći kako je optužnica "precizirana" protiv njegovog branjenika, te da je to učinjeno prije izvođenja dokaza.

U međuvremenu, suoptuženici u ovom predmetu - Amar Salihović i Dino Alić, koji su optuženi za pomaganje izvršiocu nakon izvšenog krivičnog djela, potpisali su sporazume o priznanju krivnje sa Tužilaštvom KS, što je učinio i Saud Nišić koji se tereti da je pomogao Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Iz optužnice u ponovljenom suđenju izostavljena je sestra prvooptuženog – Sara Sefić (procesuirana u prvostepenom postupku) u odnosu na koju su optužbe odbijene, budući da se radi o bliskoj srodnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.