open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Sentop u Albaniji: Teroristička organizacija FETO je sigurnosna prijetnja za sve zemlje u kojim djeluje
Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Mustafa Sentop izjavio je kako teroristička organizacija FETO predstavlja sigurnosnu prijetnju svakoj zemlji u kojoj djeluje, te je dodao da Turska na tu činjenicu upozorava sve prijateljske i bratske zemlje.
05.02.2021. u 15:13
get url
text

Šef turskog parlamenta Sentop doputovao je jučer u zvaničnu posjetu u Albaniju, a danas je u razgovoru kazao da je imao izuzetno konstruktivne razgovore sa albanskim predsjednikom Ilirom Metom, predsjednikom Skupštine Albanije Gramozom Rucijem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Ocijenivši tursko-albanske odnose izuzetno dobrim, Sentop je kazao da dvije zemlje gaje historijske i kulturološke veze. Dodao je da je broj stanovnika Turske sa albanskim porijeklom skoro podjednak broju Albanaca koji žive na Balkanu i da ti ljudi predstavljaju čvrst most i temelj saradnje između dvije zemlje.

On je kazao da su odnosi Turske i Albanije dodatno unaprijeđeni početkom ove godine kada je albanski premijer Edi Rama posjetio Tursku i kada je potpisan sporazum o promicanju bilateralnih odnosa na nivo strateškog partnerstva.

- Uprkos negativni uvjetima pandemije, naša trgovinska razmjena je i prošle godine ostala na nivou od oko pola milijarde dolara. Nadamo se da ćemo to u narednim godinama povećati na milijardu dolara. Postoje potencijali za to i možemo to ostvariti uz dodatne zajedničke napore - kazao je Sentop.

Predsjednik turskog parlamenta je upozorio javnost u Albanije na prijetnju koju predstavlja teroristička organizacija FETO koja je u julu 2016. godine izvela pokušaj vojnog udara u Turskoj.

Ističući kako je teroristička organizacija FETO izvela zračni napad na parlament i izvela krvavi pokušaj vojnog udara u Turskoj, Sentop je kazao da je puč osujećen odličnim liderstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i hrabrim narodom koji je izašao na ulice i stao nasuprot pučista.

On je kazao da je ta teroristička organizacija u Turskoj u velikoj mjeri uništena, ali da na međunarodnom planu Turska nije jedina meta te organizacije jer FETO mreža djeluje prikriveno i svoje podle namjere i ciljeve realizira u brojnim zemljama pod plaštom obrazovnih, zdravstvenih ili nekih drugih vidova udruženja i ustanova.

- Vjerovatno niko nije mogao pretpostaviti da će nastavnici FETO škola, kojima se povjerava briga o djeci, narediti pilotima da bombardiraju parlament, ali to se dogodilo u Turskoj - kazao je Sentop.

Sentop je također upozorio da aktivnosti terorističke organizacije FETO u inozemstvu ne provode samo teroristi koji su pobjegli iz Turske, već da su godinama rada i vrbovanja u svoje redove uveli značajan broj državljana tih zemalja u kojima djeluju.

- Ta teroristička organizacija je predstavljala prijetnju i sigurnosni rizik za Tursku i Turska je to eliminirala. Međutim, želim kazati da je ta organizacija prijetnja za sve zemlje u kojima djeluje. Mi na tu činjenicu upozoravamo sve prijateljske i bratske zemlje - kazao je Sentop i dodao kako se svi moraju boriti protiv te podle organizacije i Turskoj izručiti njene državljane koji su umiješani u pokušaj puča i druge terorističke radnje.

Predsjednik turskog parlamenta Sentop je kazao da Turska zna da FETO djeluje u zemljama Balkana, uključujući i Albaniju u kojoj djeluju ljudi, firme i različite obrazovne i druge ustanove koje su povezane s tom terorističkom mrežom.

- Ne smiju se dopustiti aktivnosti te terorističke organizacije. U Turskoj smo to iskusili i ne treba čekati da se i u drugim zemljama ne bi ponovilo slično bolno iskustvo - poručio je Sentop.

Naglasivši da u svim razgovorima sa zvaničnicima ukazuje na to da FETO predstavlja međunarodnu terorističku organizaciju nove generacije, Sentop je kazao da se teroristi FETO-a u društvu predstavljaju bezopasnim, a da su spremni učiniti najgnusnija zvjerstva.

On je kazao da Tursko pokušava svim prijateljima pokazati šta se desilo i kako su teroristi FETO-a spremali krvavi pokušaj vojnog udara.

- Ne želimo da se u drugim zemljama dogodi ono što se desilo u Turskoj. To pokušavamo objasniti - zaključio je Sentop.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.