open-navfaktor-logo
search
Avramovski i Velkoski za Faktor
Senzacija iz Palerma odjeknula i na Koševu: Neopisiva radost, uspjeh nije slučajan
Fudbaleri Sjeverne Makedonije priredili su senzaciju u baražu za Svjetsko prvenstvo u Kataru.
26.03.2022. u 08:13
get url
text

Makedonci su u četvrtak u Palermu rezultatom 1:0 slavili protiv Italije, ostavivši aktuelnog evropskog prvaka drugi put zaredom bez nastupa na Mundijalu.

Aleksandar Trajkovski, bivši napadač Palerma, šokirao je Italijane u svom nekadašnjem domu i  u drugoj minuti sudijske nadoknade pogodio za trijumf Makedonaca. Gol će se dugo pamtiti u Sjevernoj Makedoniji, ali i Italiji.

Makedonski lobi

Senzacija iz Palerma odjeknula je i u glavnom gradu BiH, naročito na stadionu Koševo. U svlačionici Sarajeva u posljednje vrijeme posebno je jak "makedonski lobi".

Starosjediocu Krsti Velskoskom pridružio se prvo trener Aleksandar Vasoski, a potom i ofanzivac Daniel Avramovski. Svi su bivši reprezentativci Sjeverne Makedonije. Trener Vasoski nije imao priliku da u dresu s nacionalnim grbom ide na veliko takmičenje, a Velkoski i Avramovski su sudjelovali na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, prvom i historijskom za Makedonce.

Velkoski se poslije toga oprostio od reprezentacije, a Avramovski je u posljednje vrijeme izostavljan sa spiska jer je dugo bio bez angažmana.

Prvotimci Sarajeva s posebnom pažnjom pratili su okršaj s Italijom.

- Ko bi propustio takav spektakl, ne znam kako bi opisao radost kod postignutog gola. To je neopisivo, momci su obradovali cijeli makedonski narod. Kapa dolje za svakog od njih - rekao je za Faktor Daniel Avramovski.

Rezultat nije slučajan

Nešto iskusniji Krste Velkoski kaže da se obradovao kao da je bio strijelac gola u Palermu.

- Pogodak sam proslavio jako emotivno, obradovao sam se kao da sam ja zabio gol. Bilo mi je drago što je moj dobar drug Trajkovski dao gol za prolaz dalje. Naravno da je ovo veliki uspjeh i želim im sreću u finalu, uz njih sam svim srcem i nadam se da će nas ponovo obradovati - rekao je Velkoski.

Avramovski i Velkoski saglasni su da ovaj rezultat nije slučajan. Sjeverna Makedonija sve je važniji faktor na fudbalskoj mapi.

- To je reprezentacija koja mora da se respektuje. Rezultati nisu slučajno tu. Pokazali smo karakter, talenat, disciplinu. Pokazali smo pobjednički mentalitet i to je jedini pravi put ka uspjehu - poručuje Avramovski.

Velkoski dodaje da posljednjih četiri - pet godina Makedonci igraju vrhunski.

- Plasirali smo se na Evropsko prvenstvo, dobili Njemačku, sada Italiju. Rezultat nije slučajan, to je proces koji se gradio svih godina. Ekipa je mlada i uigrana. Dugo je godina zajedno, dobro se poznaju. Nastupaju najbolji igrači koji su standardni u svojim ekipama i to je jedan od razloga za ove rezultate. Naravno, zaslužni su i selektori. Prethodni Igor Angelovski i sadašnji Blagoja Milevski. Rade odličan posao - priča Velkoski.

Finale protiv Portugala

On se nada da Sjeverna Makedonija u finalu može napraviti još jedan podvig. Eliminirati Portugal i plasirati se na Svjetsko prvenstvo.

- Iskreno se nadam da mogu, mada nisam siguran da bi to bila senzacija. Dobili smo Italiju, prije toga Njemačku, koje su po mom mišljenju kvalitetnije reprezentacije od Portugala.

U svoje kolege vjeruje i Avramovski.

- Mislim da nas nakon pobjede nad Italijom mnogi drugi doživljavaju ozbiljnije. Uspjeh je moguć i treba vjerovati. Nadamo se najboljem.

Fudbal opet broj jedan

Uspjeh reprezentativnog fudbala donio je posebnu radost Makedoncima. Sve više cijene energenata, osnovnih životnih namirnica privremeno su u drugom planu.

- Ljudi u Makedoniji vjeruju u ovaj tim i daju maksimalnu podršku i treba da nastave tako. Kada ide, i kada ne ide najbolje. Barem na kratko mogu zaboraviti na sve ostale probleme i definitivno se za ovakve momente i živi - jasan je Avramovski.

Velkoski je sretan što fudbal vraća primat sporta broj jedan u Makedoniji.

- Iskreno mogu reći da fudbal posljednjih godina nije bio na prvom mjestu i mislim sa se konačno vratio. Do sada je to bio rukomet. Vardar je osvojio dva puta Ligu prvaka i svakako smo zadnjim rezultatima vratili fudbal na poziciju broj jedan - zaključio je Velkoski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.