open-navfaktor-logo
search
Ruski oligarh
Serdarov obećavao uložiti više od milijardu KM, iz RS-a odlazi sa 180 miliona KM u džepu
Kako bi mu olakšala odluku "Elektroprivreda RS" će od Serdarova otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i nepokrenut rudnik uglja
30.05.2019. u 21:11
get url
text

Kompanija "Comsar Energy" koja je u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova odustaje od projekata u Republici Srpskoj u koje je obećavala uložiti više od milijardu KM.

Kako bi mu olakšala odluku "Elektroprivreda RS" će od Serdarova otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i nepokrenut rudnik uglja. ERS bi koncesije Serdarovu, prema upravo završenoj procjeni koju je sam naručio, trebala da plati više od 180 miliona KM.

Sve je izgledalo bajkovito 23. juna 2014. godine kada su tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik i Serdarov polagali kamen temeljac za gradnju HE "Mrsovo" uz pompezna obećanja i obostrane pohvale.

- Ovo je značajan početak velikog posla na izgradnji hidroelektrane čiji će kapacitet biti 36,8 megavata i koji će koštati 200 miliona maraka. Moram da istaknem da će izgradnja ići značajno ubrzanim tempom, jer je sva sredstva obezbijedila kompanija Rašida Sardarova. Vlada Republike Srpske je na ovom projektu potpuno angažovana i radi sve da stvori neophodne tehničke uslove za rad - ushićeno je tada govorio Dodik.

Do danas HE nije izgrađena, kao što nije ni TE "Ugljevik 3", niti je pokrenuta eksploatacija uglja na ležištu "Ugljevik Istok 2" za koje je Vlada RS naprasno dala koncesije Serdarovu prije šest godina na osnovu prethodnog Dodikovog ličnog obećanja. Probijanje rokova i nepoštovanje koncesionih pravila nije bilo dovoljan razlog za raskid ugovora sa ruskim milijarderom, već je odlučeno da RS po paprenoj cijeni otkupi njegove koncesije i zatvorene hotele "Comsar" u Rudom i Ugljeviku, piše Capital.

Iako se za koncesije "Comsara" interesovala jedna poljsko-kineska kompanija, u priču se uključuje "Elektroprivreda RS" i pismo namjere sa potpisom vršioca dužnosti direktora Luke Petrovića već je dostavljeno "Comsaru". Serdarov hitno naručuje procjenu vrijednosti od jedne domaće kompanije po metodologiji koja njemu najviše odgovara.

Prema informacijama Capitala, nezvanično potvrđenim iz dva izvora, banjalučka revizorska firma je imovinu i ulaganja "Comsara" procijenila na čak 94 miliona eura.

Capital saznaje i da je zatražena još jedna procjena od druge revozorske kuće, pa bi ta cifra mogla da bude i znatno veća, kao i prije nekoliko godina kada je “Comsar” naručio procjenu po kojoj livade na kojima su trebali biti izgrađeni energetski objekti vrijede oko 130 miliona eura. Serdarov je u Srpskoj ukupno registrovao pet firmi za različite djelatnosti, od ugostiteljstva do trgovine i proizvodnje električne energije. One imaju neznatan promet, ali i milionski gubitak.

Direktor firme "Comsar RS" Siniša Majstorović nije želio da komentariše informacije da ERS kupuje njihove koncesije.

- Ne mogu da komentarišem ništa u vezi sa tom temom - rekao je kratko Majstorović.

Na pitanje da li je Vlada donijela odluku u vezi sa zahtjevom "Comsara" za produženje koncesionog perioda za TE "Ugljevik 3", Majstorović je rekao da su "zahtjevi upućeni i da su aktivni".

- Namjera "Comsara" kao privrednog društva u Republici Srpskoj je da nastavi investicije u RS - rekao je on.

Iako u "Comsaru" ponavljaju samo da "nastavljaju poslovati" ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i vršioc dužnosti direktora "Elektroprivrede RS“ Luka Petrovića kažu da se planira kupovina Serdarovih koncesija.

- "Elektroprivreda RS" u sklopu svojih investiciono-razvojnih planova razmatra mogućnost dobijanja koncesija iz oblasti energetike koje nisu realizovane, a jedna od tih koncesija se odnosi i na vlasništvo firme "Comsar Energy" koja u svom koncesionom pravu ima i hidroelektranu i termoelektranu - saopštili su iz ERS-a.

Nekoliko dana kasnije Luka Petrović je u izjavi čak potvrdio da ERS neće na ovom stati, već planira i nekim domaćim privatnicima isplatiti njihove neostvarene izlete u energetski sektor. ERS je već uputila zahtjev Komisiji za koncesije RS za uvid u sve nerealizovane investicije i investicije od kojh su koncesionari odustali.

- Naišli smo na ozbiljne projekte, kao što je ’Comsar’ koji u svom vlaništvu ima koncesiju za TE "Ugljevik 3", snage čak 600 megavata, odnosno dva puta po 300 megavata, i HE "Mrsovo" od 38 megavata instalisane snage. Među ozbiljnim investicijama od kojih su koncesionari odustali ili su im oduzete je i vjetropark "Trusina" koji se zajedno sa "Hrgudom" pokazao kao najveći potencijal za vjetroelektrane. Takođe, postoji niz manjih hidroenergetskih objekata u RS koje smo dobili od Komisije za koncesije i koje analiziramo te ćemo, u skladu sa našim potencijalima i finansijskim mogućnostima, pristupiti i mogućoj kupovini koncesija koje su otpale ili su još aktivne - kazao je Petrović.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je istakao da postoji inicijativa za otkup koncesija u vlasništvu Rašida Serdarova koju "Elektroprivreda RS" razmatra.

- ERS je javno preduzeće koje ima svoje organe i koje pokreće neka pitanja, vodi aktivnosti, ali na kraju traži saglasnost od Vlade RS za investicije veće vrijednosti. Ukoliko oni pripreme tu inicijativu i procijene da za njih ima interesa da preuzmu takvu koncesiju, mi ćemo to razmatrati - rekao je Đokić.

On je istakao i da Ugljeviku treba novi blok, jer je postojeći pri kraju tehnološkog vijeka. Kazao je da je RS odsumporavanjem, koje će biti završeno 1. novembra ove godine, a u koje je investirano oko 80 miliona eura, značajno pomogla i zaštitila Termoelektranu „Ugljevik“, ali da je novi blok, ipak, potreban.

- Njoj je na taj način i produžen radni vijek najkasnije do 2036. godine. To je veoma povoljno za rad te elektrane, ali njoj treba i novi blok i da na taj način očuvamo i energetsku bezbjednost i energetsku stabilnost, jer termoelektrane daju najviše energije i najstabilnije snabdijevanje - rekao je Đokić i dodao da je "Comsar" u proteklom periodu investirao mnogo novca u pripremu projekata.

Ministar ne objašnjava koji je interes ERS da Serdarovu da blizu 200 miliona umjesto da zatraži koncesiju i taj novac iskoristi za početak izgradnje novog bloka termoelektrane u Ugljeviku ili Gacku.

Kompletan tekst možete pročitati na OVOM LINKU.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.