open-navfaktor-logo
search
Ponovo na čelu
Šestorka se dogovorila: Nedim Hrelja novi-stari direktor JU Apoteke Sarajevo?
Konkurs za imenovanje generalnog direktora JU Apoteke Sarajevo raspisan je 10. juna, a u oglasu je navedeno da će biti otvoren 15 dana od posljednje objave, nakon čega će Upravni odbor uz prethodnu saglasnost Ministarstva zdravstva KS donijeti odluku o imenovanju kandidata
08.07.2019. u 07:42
get url
text

Nekadašnji direktor JU Apoteke Sarajevo Nedim Hrelja najvjerovatnije će ponovo biti na čelu ove ustanove. Hrelja bi odabirom vladajuće šestorke, a ispred DF-a, trebao preuzeti svoju staru funkciju na kojoj je bio od 2012. do 2016. godine te će zamijeniti dosadašnjeg generalnog direktora Saita Muradića iz SBB-a.

Hrelja je, kako Faktor saznaje, već preuzeo poslove v. d. direktora, iako iz JU Apoteke Sarajevo ističu da konkursna procedura još nije završena.

- Konkursna procedura koja se odvija u predviđenim zakonskim rokovima je pri kraju, te kad ista bude završena, blagovremeno ćemo vas obavijestiti o imenovanju novog generalnog direktora JU Apoteke Sarajevo – navodi se u odgovoru kojeg je dobio Faktor iz ove ustanove.

Konkurs za imenovanje generalnog direktora JU Apoteke Sarajevo raspisan je 10. juna, a u oglasu je navedeno da će biti otvoren 15 dana od posljednje objave, nakon čega će Upravni odbor uz prethodnu saglasnost Ministarstva zdravstva KS donijeti odluku o imenovanju kandidata.

Nedim Hrelja je javnosti ostao poznat po tome što se našao na vrhu spiska direktora sa najvećim plaćama u KS, gdje je imao plaću od 5.700 KM, a na njegov račun su stizale i mnoge primjedbe i žalbe uposlenika i predstavnika Sindikata, među kojima su da je pojedinima nezakonito smanjio plaće, nije isplatio regres za 2013. i 2014. godinu , te što je nakon razrješenja zatražio otpremninu u iznosu oko 150.000 KM. 

Predsjednik Sindikata JU Apoteke Sarajevo Kemo Delihasanović ističe da je za vrijeme prošlog mandata Hrelje bilo problema, ali da Sindikat trenutno nema stav o njegovom eventualnom novom imenovanju.

- Politika je odlučila da se Sindikat ne pita, nas nisu uključivali. Šestorka se dogovorila i postavili su koga su htjeli. Mi nemamo ni negativan ni pozitavan stav, već čekamo rasplet događaja. Prije četiri godine smo imali problema, sada ćemo vidjeti kako će biti. Ne možemo još ništa reći, dok ne vidimo kako će raditi. Sada smo uspostavili korektan odnos i imamo predosjećaj da u novom mandatu ovog direktora imamo šansi da bude bolje – kazao je Delihasanović.

Dodao je da je za vrijeme menadžmenta i direktora iz SBB-a proteklih godina bilo rasipništva, nekorektnosti, netrasparentnosti i zloupotreba.

- Pravi se presjek stanja prošlog menadžmenta, pa ćemo uskoro imati tačne podatke kako se radilo – kazao je Delihasanović.

S obzirom na to da je Faktor dobio informacije da je Hrelja već donio odluku da se obustavi nabavka određenih lijekova, zbog čega u pojedinim apotekama vlada njihova nestašica, provjerili smo da li je to istina.

- Shodno primopredajnom procesu i preuzimanju dužnosti, privremeno je bio smanjen obim narudžbi zbog velikih zaliha kojima u ovom momentu raspolaže JU Apoteke Sarajevo i koje su trenutno predmet razmatranja. Nestašice lijekova u apotekama nema i nabavka lijekova nije obustavljena. Snabdijevanje apoteka odvija se uobičajenom dinamikom i prema potrebama apoteka – naveli su u zvaničnom odgovoru iz JU Apoteke Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.