open-navfaktor-logo
search
Odlazak u prirodu
Sezona je krpelja, kako se zaštititi
Za aktivnost krpelja važna je povoljna temperatura i vlažnost, a to znači da su najbrojniji u proljeće i rano ljeto, iako se mogu susresti i u ranu jesen
12.05.2019. u 17:01
get url
text

Dolazak proljeća i topliji dani mame nas da odemo u prirodu, na svjež zrak. Odlasci u prirodu, a naročito u šumovite predjele, sa sobom nose i dozu opasnosti. Jedna od tih opasnosti jesu i krpelji.

To su sitne, nekoliko milimetara duge životinjice na koje naročito treba obratiti pažnju jer se hrane krvlju životinja i čovjeka i mogu prenositi razne zarazne bolesti.

Najčešće se nalaze na listovima i granama grmova, niskog rastinja, u šikarama, u prizemnom sloju šuma.

Za aktivnost krpelja važna je povoljna temperatura i vlažnost, a to znači da su najbrojniji u proljeće i rano ljeto, iako se mogu susresti i u ranu jesen.

Krpelji se nalaze na travi, granama i listovima grmlja gdje se pri prolazu „nakače“ na domaćina, životinja ili čovjeka. Kada domaćin dotakne krpelja, on se nogicama zakači i pređe na njih, te hoda po tijelu tražeći povoljno mjesto gdje može probosti kožu i sisati krv. Taj postupak može trajati više sati, a čovjek ili životinja ne osjete taj ubod jer slina krpelja sadrži tvar koja djeluje poput anestetika.

Krpelji najviše vole tanke, tople i vlažne dijelove kože, područje oko koljena, vrata, kose, između nogu i ispod ruke. Nažalost, kad vas krpelj već ubode, kasno je, ali i u tom je trenutku bitno pravovremeno reagovati.

Ukoliko ste uočili krpelja važno je da se ukloni što prije, rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.

Ako se krpelj prihvatio za kožu odmah ga izvadite pincetom. Preporučuje se prije toga oprati ruke, a pincetu prebrisati antiseptikom. Krpelja treba uhvatiti bliže glavici, uz kožu i laganim povlačenjem bez puno pokreta izvući iz kože.

Krpelj se ničim ne smije premazivati, nikakvom kremom, uljem, alkoholom, niti paliti plamenom i povlačiti naglo. Također se ne smije ni stiskati niti gnječiti jer se time uzrokuje njegovo grčenje i pojačano izlučivanje veće količine uzročnika bolesti u ljudsko tijelo, pri čemu se lakše prenese zaraza ako je zaražen.

Nakon odstranjivanja krpelja preporučljivo je mjesto uboda dezinficirati, odnosno premazati antiseptikom. Odstranjenog insekta bilo bi najbolje odložiti u kutijicu ili vrećicu i baciti u smeće. Ako niste uspjeli sami izvaditi krpelja, najbolje bi bilo da odete ljekaru koji će to uraditi na najbolji način.

Da bi se zaštitili od krpelja prije odlaska u prirodu obucite prikladnu odjeću, majicu dugih rukava i nogavica, zatvorene cipele ili patike. Hodajte obilježenim stazama, izbjegavajte ležanje na tlu, provlačenje kroz grmlje i ostavljanje odjevnih predmeta na grmlje.

Tokom boravka u prirodi svaka dva ili tri sata pregledajte imate li krpelja na sebi kako biste ga što prije odstranili, to svakako uradite i nakon povratka iz prirode.

Presvucite i odjeću i sve detaljno pregledajte i svakako se istuširajte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.