open-navfaktor-logo
search
Bordo šampionke
SFK 2000 Sarajevo - najdominantniji sportski kolektiv u BiH, koja je tajna uspjeha?
Kada u jednom imenu i prezimenu želiti iskazati dominaciju, onda je dovoljno da kažete SFK 2000 Sarajevo.
19.04.2022. u 21:04
get url
text

Ženski fudbalski klub koji je osnovan 2000. godine najdominantniji je sportski kolektiv u našoj zemlji. Bordo dame ruše sve pred sobom. Prvakinje Bosne i Hercegovine bile su 19 puta, 16 puta su osvajale Kup BiH, a vlasnice su i tri trofeja u Superkupu naše zemlje.

Bordo-bijele šampionke su sa 19 naslova prvakinja postale vlasnice svjetskog rekorda po broju uzastopnih titula i ušle u Guinnessovu knjigu rekorda.

VEZANI TEKST - Bordo dame prvi klub u BiH sa šampionskom zvjezdicom

Jedini su fudbalski kolektiv u BiH koji iznad svog imena ima zvjezdicu (označava deset titula državnih prvakinja), a već na ljeto dobit će i drugu. Sarajke nezadrživo koračaju ka 20. tituli.

Nakon 15 odigranih kola imaju omjer od 14 pobjeda i jednog remija. Bez pobjede su ostale krajem mjeseca na gostovanju u Bugojnu, gdje su protiv ŽNK Iskra odigrale 0:0. Drugoplasiranoj Emini bježe devet bodova i samo čudo bi ih moglo zaustaviti da ostanu bez titule.

Igračice SFK 2000 već dugi niz godina čine kostur seniorske i juniorske reprezentacije naše zemlje. U čemu je tajna uspjeha Sarajki? Dugogodišnja kapitenka Alisa Spahić jednom prilikom je kazala kako je klub za sve igračice druga porodica.

- Pored naših porodica, najviše vremena provodimo s ekipom i to je nešto što je izuzetno bitno za sve. Mislim da provodimo više vremena zajedno nego s nekim iz svoje porodice. Skupa smo u svim uspjesima, ali i problemima. Radujemo se zajedno. Toliko smo bliske, kao sestre - objasnila je Alisa Spahić.

A da je tako, potvrdila nam je i Samira Hurem, trener SFK 2000 Sarajevo, koja je jedna od osnivačica ovog kluba.

- Klub je i nastao sa takvom idejom. Željele smo napraviti ambijent da djevojčice mogu igrati fudbal, da se zabave, a da ne razmišljaju o vrhunskim rezultatima. Bilo nam je važno da zavole fudbal, da se druže, ali i istovremeno da radimo kvalitetno i profesionalno, što nam je na kraju donijelo rezultat - kazala je Samira Hurem.

SFK 2000 sada je dio porodice FK Sarajevo, a Hurem nam je ispričala kako je klub sarađivao i sa FK Željezničar.

- Zajedno sa Ivanom Vlaić odlučili smo 2000. godine oformiti klub, te pokušati nešto napraviti. Tri godine kasnije pojavila se mogućnost da nam se priključi i rahmetli Hajro Bojadžić, koji je obavljao funkciju direktora kluba. Pomagao je koliko je mogao, dao je sve od sebe i zaista je bio kao dio naše porodice.

Nakon što je preminuo, vidjele smo da moramo nešto uraditi kako bismo napravile iskorak. Mnogo nam je u treninzima pomogao FK Željezničar. Razgovarali smo sa direktorom kluba kako bi se pridružili ovom kolektivu, ali klub sa Grbavice nije bio u mogućnosti da postignemo dogovor o saradnji. Sarajevo nas je tražilo i tako smo postali dio Bordo kolektiva - ispričala nam je Samira Hurem.

Priznaje kako je klub tokom koronakrize bio u problemima, ali je dolaskom Ismira Mirvića klub spašen i napravljena je strategija za naredne četiri godine.

- Kao i svi, imali smo problema tokom korone, napustilo nas je pet-šest igračica, koje su otišle u druge klubove. Prebrodili smo krizu na taj način što iz naše škole proizvodimo igračice, pa smo prošlo ljeto Ligu prvaka igrale sa mlađim igračicama. Rezultat nam nije bio bitan jer nam je bilo važno samo da opstanemo.

VEZANI TEKST - SFK 2000 Sarajevo: Najveći brend bh. sporta, nositeljice ženskog fudbala u regionu

Dolaskom Ismira Mirvića dogodile su se velike promjene, a usvojena je četverogodišnja strategija, prema kojoj nam je cilj da postanemo stabilan evropski klub i stalni učesnik grupne faze Lige prvaka. Imamo pravo da se nadamo i borimo - kaže trofejna trenerica.

Samira Hurem je i selektor ženske A reprezentacije BiH s kojom će pokušati izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

- U prošlim kvalifikacijama osvojile smo 18 bodova i nadale smo se da sada možemo napraviti iskorak. Uslijedila je smjena generacija, djevojke je poljuljao poraz na startu od Crne Gore u nemogućim uvjetima za igru, ali smo sada opet u igri za baraž. Okosnicu reprezentacije čini SFK 2000, što aktuelne, što bivše igračice.

Evo, naprimjer, u posljednjoj utakmici protiv Crne Gore nastupila je samo Sofija Krajšumović, jedna igračica koja nije u vezi sa SFK. Ona je sjajna igračica, postigla je vodeći gol, a sve ostale djevojke su ponikle u našem klubu - zaključila je Samira Hurem, koja se nada da će Zmajice izboriti baraž, odnosno plasman na Mundijal, te tako napraviti iskorak kada je u pitanju ženska reprezentacija naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.