open-navfaktor-logo
search
One nisu krive
SFK 2000 se oglasio nakon pobjede 39:0: Naš klub se mnogo puta prilagođavao, žao nam je protivnica
Igračice SFK 2000 Sarajevo jučer su upisale ubjedljivu pobjedu protiv Drine rezultatom 39:0 na utakmici 15. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.
17.04.2022. u 10:49
get url
text

Sinoć su se iz redova SFK 2000 oglasili su saopćenjem za javnost povodom ove nesvakidašnje situacije.

- Susret protiv zvorničke Drine završen je rezultatom 39:0 u korist našeg kluba i vjerovatno je nezabilježena situacija u sportu kada vaš tim ostvari rekordnu pobjedu, a klub je ipak primoran da se oglasi saopćenjem koje neće govoriti o vrhunskim potezima svojih fudbalerki i velikom broju postignutih golova u mreži protivnica.

Kao tim koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim takmičenjima i tim koji je mnogo toga uradio za popularizaciju ženskog fudbala u našoj državi, osjećamo potrebu i odgovornost da se oglasimo nakon današnje utakmice.

VEZANI TEKST - Nestvarna partija: SFK 2000 razbio Drinu rezultatom 39:0

Poštovanje prema našim protivnicama iskazujemo tako što ćemo u svakoj utakmici pružiti naš maksimum i uvijek tragati za golom više, jer smo sportistkinje koje žele svojim protivnicama pokazati najbolju verziju sebe kada izađu na teren. Svakodnevni naporan rad na trenzima želimo prenijeti na utakmice i neprestano se nadmetati kako bismo napredovale. Uprkos tome, SFK 2000 Sarajevo je mnogo puta prilagođavao svoj početni sastav, taktiku, strategiju i energiju u utakmicama sličnim današnjoj, kako se ne bi pravila antireklama za ovaj sport.

Tako je bilo i danas, gdje je naš tim nastupio u znatno mlađem sastavu, ne želeći se objektivno mnogo slabijim gošćama suprostaviti u punoj snazi. Međutim, današnji nastup Drine iz Zvornika protiv našeg kluba je upravo suprotno od riječi fair-play, takmičarskog duha i zdravog smisla sporta. Nepoštovanje prikazano od gostiju ne ide u prilog naporima za unaprijeđenje fudbala i osim nepoštovanja prema SFK 2000 Sarajevo kao klubu domaćinu, jednako je nepoštovanje prikazano prema ostalim učesnicama Premijer lige BiH za žene, organizatoru takmičenja i općenito sportu kojem se bavimo.

Gošće iz Zvornika nastupile su u podmlađenom sastavu, što nije problem, koliko je problem apsolutno nepostojanje motiva i želje da se utakmica igra u svom takmičarakom smislu. Djevojčice, koje nisu krive za ovu situaciju, skoro nikako se nisu kretale na terenu, a niti jednom od strane trenera Drine nije uslijedila reakcija, koja bi igru svog tima korigovala, motivisala ili usmjerila. Drugo poluvrijeme su započele sa samo osam igračica na terenu, iako nije postojao niti jedan valjan zdravstveni ili drugi razlog za takav potez. Danas smo svjedočili potpunoj indolenciji gostujućeg tima i sa pravom se stekao utisak da je ŽNK Drina došla u Sarajevo reda radi, kako bi odradili utakmicu bez obzira na svoj učinak, a sve s namjerom izbjegavanja određenih disciplinskih kazni zbog eventualnog nedolaska.

Želimo istaći da nam je iskreno i sportski žao mladih fudbalerki Drine, koje nisu dorasle premijerligaškom rangu takmičenja, ali jedini koji danas nisu vodili brigu o tim djevojčicama je rukovodstvo ŽFK Drina. Naš klub vode isključivo sportski interesi, a to se ne može reći za rukovodioce današnjih protivnika, koji su dozvolili da njihov tim nastupi sa ovakvim odnosom prema utakmici, a koji bi trebali svoje napore usmjeriti ka unaprijeđenju trenažnog procesa i razvoja svojih igračica. Moramo istaći da bez obzira na ostvarene rezultate, svi timovi učesnici najvišeg ranga bh. fudbala za žene ostvaruju jednak iznos prihoda za svoje nastupe, a među klubovima su očigledno pojedini koji koriste takmičenje samo i isključivo kako bi ostvarili prihode, bez obzira na sportski učinak.

SFK 2000 Sarajevo mnogo ulaže u razvoj kluba i ovog sporta i nastavit će u svojoj misiji popularizacije i napretka ženskog fudbala te se nadamo da se utakmice poput ove neće više ponoviti u budućnosti - saopćili su iz redova SFK 2000 Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.