Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović kaže da vakcinisanje nije obaveza da bi se pristupilo radnom mjestu.

- Mislim da je sama najava poprilično ishitrena u tom cijelom procesu, pogotovo imajući u vidu da uposleni u institucijama nemaju mogućnost izbora vakcine, i oni koji žele da se vakcinišu prisiljeni su da koriste vakcine koje su trenutno na stanju. Generalno, vakcinisanje ne može biti uvjet za dolazak na posao i to podrazumijeva izmjenu mnogih propisa iz radno-pravnih odnosa i mislim da sama najava je ishitrena bez razmišljanja o posljedicama – kazao je Šatorović.

Navodi da ne očekuje da će ovakva odluka biti podržana.

- Zemlje koje su lideri što se tiče vakcinacije nisu poduzeli takve mjere, još uvijek je vakcinacija na dobrovoljnoj bazi, a u KS nisu bili u mogućnosti svi da se vakcinišu ni do dana današnjeg i ne može biti lider u donošenju restriktivnih mjera za one koji nisu vakcinisani odnosno sprječavati ih da osiguraju svoju egzistenciju dolaskom na radno mjesto – kaže Šatorović.

Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo za Faktor je kazao kako tako nešto mora biti uređeno zakonom.

- To bi se moralo zakonom regulisati, a sve što nije zakonom regulisano to nije uredu. Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova i policijskih službenika, kod nas je otprilike nekih 70 posto uposlenika vakcinisano – kaže Ećo.

Navodi da će čekati konkretne odluke Vlade KS.

- Mislim da kod nas još uvijek nije vrijeme za takve odluke. Međutim, ja podržavam vakcinaciju i treba se vakcinisati pogotovo kada su u pitanju uposlenici u javnim institucijama zbog kontakta sa građanima – kazao je Ećo.

Adnan Himzanija, predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Federaciji BiH za Faktor kaže kako smatra da bi tek izmjenom zakonskih akata može doći i do takvih odluka Vlade.

- Moja je preporuka ljudima da se vakcinišu, ali mi ne možemo nikoga natjerati – kaže Himzanija.