Kako su istakli, s obzirom na to da je u martu 2023. potpisan Kolektivni ugovor za oblast komunalne privrede KS u kojem su definisana prava u smislu povećanja, tj. dodatak na plaću u iznosu 100 KM i ona se primjenjuju retroaktivno od 1. januara 2023, uprava preduzeća je bila dužna da to pravo ispoštuje.

- Do današnjeg dana navedeno pravo nije ispoštovano za januar i februar. Uzimajući u obzir da je u ostalim komunalnim preduzećima već odavno to pravo ostvareno, mišljenja smo da se ono ne može selektivno ispunjavati i stavljati u lošiji položaj uposlenike i članove sindikata Vodovoda i kanalizacije. Slijedom navedenog, napominjemo da radnicima nije isplaćen ni regres, dok je u svim ostalim komunalnim preduzećima isplaćen - navodi se u saopćenju Sindikata.

Dodaju da su zahtjevi Sindikata sljedeći: izvršiti zakonsku obavezu isplate dodatka na plaću za januar i februar sa junskom plaćom i izvršiti uplatu regresa zaključno sa 31.7.2023.

- U slučaju neispunjavanja navedenog, Sindikat će u skladu sa zakonom preduzeti sve daljnje mjere i ući u organizovanje generalnog štrajka do ispunjenja zahtjeva - zaključili su.