open-navfaktor-logo
search
Saopćenje za javnost
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja: Online vrlo jednostavno može postati offline
Radnici u obrazovanju i kulturi u ovom teškom vremenu ulažu enorman trud da kroz profesionalan i odgovoran odnos prema svom poslu se u hodu  prilagođavaju novonastaloj situaciji. Više od 250.000 učenika u Federaciji BiH je, kako preko platformi tako i preko društvenih mreža, uvezano u organizovano odvijanje online nastavnog procesa.
05.04.2020. u 11:12
get url
text

U velikoj većini slučajeva bez sata ili dana prethodne edukacije i pripreme. Dakle, nastavnici istovremeno podučavaju i uče. Online nastava zahtijeva puno više vremena i energije u samoj pripremi sadržaja ali i kroz komunikaciju sa učenicima, dodatna pojašnjenja, preglede zadaća, seminara i na kraju online testiranje i ocjenjivanje, saopćeno je iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Mnogi od njih imaju i vlastitu djecu koju također trebaju pomagati u savladavanju nastavnih sadržaja, ali i roditelje nad čijim zdravljem i životima bdiju. Ovakav vid nastave, kada su naši učenici u totalnoj izolaciji, nije samo puko podučavanje nego i, ne manje važna, radno-okupaciona terapija. Teško je i zamisliti šta bi radili i kako bi naši učenici provodili svoje vrijeme da nema online nastave. Radnici u kulturi također rade. Online predstavama, koncertima i drugim sadržajima hrane dušu umjetnošću ljudima u vremenu izolacije i pomažu im da na taj način sačuvaju svoje mentalno zdravlje, navodi se u saopćenju.

Za svoj rad radnici u obrazovanju i kulturi ne očekuju aplauze, ali još manje prijetnje smanjenjem plaća i drugih stečenih prava pod krinkom solidarnosti. Solidarnost kod radnika u obrazovanju i kulturi nikada nije bila upitna a i sad je na djelu. Znaju naši učenici i njihovi roditelji. Vodeći se onom „neka lijeva ne zna šta desna daje“, o tome se ne govori.

Ono što očekuju jeste da solidarnost u ovom momentu pokažu i oni koji u ovom društvu imaju najviše. Neka ne kukaju i ne atakuju na mizerne plaće u obrazovanju i kulturi, 

Očekuju fokus društva i odgovornih na „lovce u mutnom“ i na one koji kroz korona-profiterstvo pokušavaju ne samo „konzervirati“ nego i uvećati svoj kapital.

Očekuju i traže od kreatora javnih budžeta, prije nego što se dotaknu plaća, s istih skinu sve ono što u ovom momentu nije nužno.

U suprotnom online vrlo jednostavno može postati offline. Jednim klikom, poručili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.