open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Sindikati zdravstvenih radnika ponovo na ulicama Mostara
Nova protestna šetnja u organizaciji Sindikata zdravstvenih radnika i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar održana je danas.
04.03.2021. u 12:37
get url
text

Sve je ponovo započelo na Španskom trgu, a završilo na platou ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje su se mogli čuti povici "ostavke" i "izađi ministre".

Prethodno su pozvali premijera Nevenka Hercega, ministra zdravstva Gorana Opsenicu i ministra finansija Adnana Faladžića da im se javno obrate i kažu im zbog čega do danas nije potpisan novi Kolektivni ugovor.

Inače, današnja protestna šetnja nije bila masovna kao ranije, a razlog je to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK jučer poručilo kako se do kraja moraju ispoštovati sve epidemiološke mjere, s obzirom da je broj zaraženih koronavirusom u porastu i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

{$galerijaFotografija}

Na kraju protesta savjetnik premijera Darko Juka uručio je predstavnicima sindikata zvaničan poziv na sastanak, koji će se održati u utorak, a cilj je iznalaženje rješenja za medicinare u Hercegovini.

- Vlada je donijela zaključak da su iscrpljene sve mogućnosti i da je potrebno hitno sazvati novi sastanak. Ovdje je specifičan položaj Vlade u odnosu na sve druge sindikate. Jedino u ovom slučaju Vlada nije poslodavac, a u skladu sa Zakonom o radu dužna je pregovarati. Trebaju se saslušati oni koji zaista jesu poslodavci. To je federalni ministar zdravstva, Skupština ovog kantona, svi direktori bolničkih ustanova na području kantona, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda zdravstvenog osiguranja - rekao je Juka.

Dalibor Vuković, član pregovaračkog tima dva sindikata i predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK, rekao je da su isključivi krivci za sve premijer Herceg, te ministri Faladžić i Opsenica.

- Za sve što se događa pacijentima krivi su isključivo oni. Šaljemo im posljednje upozorenje da se svi koji finansiraju zdravstvo dogovore i osiguraju nam povećanje plata. U protivnom ćemo pred Vladu svi doći i ostati dok se ne potpiše Kolektivni ugovor - poručio je Vuković.

Njegov kolega Ivica Anić kazao je da će u slučaju da propadne dogovor i u utorak, svi zdravstveni radnici doći pred Vladu, bez obzira na ograničenja koja nameće MUP, te da su spremni ako treba zbog toga ići i u zatvor.

Protestna šetnja zdravstvenih radnika u Mostaru - 4. 3. 2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.